10.6.2014

UUSI PUPU

Ne jotka eivät pidä kaneista tai eläimistä ollenkaan, pahoittelen, että tästä blogista tulee hetkeksi hyvin kanivaltainen.

Nimittäin! Hain uuden pienirex -rotuisen kanin Spartan kasvattajalta ja tavoittena on teettää poikasia niillä. Te, hyvät katsojat ja lukijat, saitte valita tälle tytölle nimen ja siitä tuli Belmina. Belmina (Belbina, Belemina tms.) on Antiikin Kreikan kaupunkin juuri niin kuin Spartakin. Belminan nimeksi sopii kyllä enemmänkin Piina, koska se tuhoaa kaiken ja kakkailee joka paikkaan! Mä aion opettaa siitä kunnon kansalaisen.

Tässä huomaa, miten sosiaalinen ja hyväkäytöksinen Sparta on. Se on erittäin sisäsiisti, tottelevainen ja kiltti. Belmina on enemmänkin itsepäinen ja reviiritietoinen, mutta todella rohkea. Mä ymmärrän hyvin, että kaneja on erilaisia ja puren huultani kestääkseni tämän tytön tuhot. Sparta oli ihan samanlainen nuorena ja uskon, että tytön käytös muuttuu.

Olen lukenut kanin astutuksesta, poikasten hoitamisesta ja uusiin koteihin sijoittamisesta paljon. Olen perehtynyt asiaan pikkuhiljaa ja harkinnut tätä juttua kauan. Kanien ja muidenkin eläinten astuttamiseen suhtaudutaan yleensä todella epäluuloisesti, varsinkin kun ei ole oikea kasvattaja kyseessä. Mulla on kasvattajan tuki ja turva läsnä ja kolmen vuoden kokemus Spartasta, joka ei ole ollut mikään maailman helpoin kani. Tämä tulee kokemuksena olemaan ikimuistoinen ja odotan innolla tulevaa. 

En suosittele teettämään poikasia ilman tarkkaa taustatietoa ja olisi hyvä olla myös saatavilla asiantuntevan ihmisen apu.

Aion kirjoittaa päiväkirjaa tästä jännittävästä tapahtumasta tänne blogiin ja mahdollisesti myös jonkin verran videobloggaan aiheesta. Belmina on siis mulla lainassa ja poikasten jälkeen palautan sen kasvattajalle :)


9.6.2014
Belmina tuli meille eilen ja kokeiltiin tänään tutustuttaa kanit toisiinsa. Kaikki alkoi hyvin ja ne haistelivat toisiaan innostuneesti, kunnes Belmina meni kuljetuskoppiin sisälle ja alkoi puolustaa sitä. Tässä vaiheessa otin heti Spartan pois ja laitoin sen omaan häkkiinsä.

Ymmärsin heti, että tutustuttaminen on tehtävä mahdollisimman kaukana Belminan omista turvapaikoista ja reviiristä. En kuvitellut, että sillä on omaa reviiriä mun kotona, koska tämähän on Spartan koti.

Laitettiin kanien häkit vierekkäin niin, että ne pystyivät haistelemaan toisiaan kaltereiden läpi. Kummatkin näyttivät uteliailta ja Sparta alkoi "umputtamaan", eli tekemään ääntä, jolla urokset viettelevät naaraita. Belmina piti jännää korkeampaa ääntä, jota en ollutkaan aikaisemmin kuullut.

Vein Spartan parvekkeelle ja nostettiin Belmina sinne myös. Parveke ei ole kummankaan reviiriä ja sieltä pääsee halutessaan pois, joten se tuntui turvalliselta. Sparta alkoi jahtaamaan Belminaa ja huomasin heti, että tyttö ei tykkää. Laitettiin kanit taas häkkeihin ja ne viettivät yön eri huoneissa.

10.6.2014
Belminan häkki oli aamulla ihan sekaisin ja se oli kakkaillut joka paikkaan. Kyllä se vielä oppii sisäsiistiksi! Laitettiin heti aamulla Sparta parvekkeelle ja Belmina perässä. Tällä kertaa kanit pyörivät toistensa ympärillä sopuisasti ja muutaman sekunnin kuluttua Sparta kipusi tytön selkään ja pyörähti siitä kyljelleen lattialle :D Jee, eli yksi onnistunut astutus! Tämän jälkeen Spartaa ei enää kiinnostanut ja päätettiin, että kokeillaan huomenna uudestaan varmuuden vuoksi.

Kaikki siis tänään hyvin ja sopu on talossa.


31 kommenttia:

 1. Ihana :3
  Meillä on kanssa kaneja tällähetkellä 11, joista 3 on poikasta :)

  VastaaPoista
 2. äää Belmina on niin sulonen! :3 ja ihana nimi sillä :) jossain vaiheessa tulee siis näkymään pikkupupuja? en kestä :33

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Mikään ei ole varmaa tässä vaiheessa :)

   Poista
 3. Oijjj, toivottavasti saisitte pupuvauvoja! :) Belmiina on tosi suloinen!

  VastaaPoista
 4. Kivaa. Meillä on nyt pian 7 kania ja yksi odottaa poikasiakin :) tsemppiä poikasten hoitoon :)

  VastaaPoista
 5. Oi kun sulonen pikkunen! <3 Itsellä on nytten kaninhankinta päällänsä! Tänään käyvään ostamassa häkkitarvikkeet + muut härpäkkeet ja pupu haetaan heti kun kaikki on valmista. Häkistä tulee joku 130x140, toivotaan että puppe viihtyy! :-)
  ja paljon stemppiä tulevalle poikuellee, jos semmonen sieltä tupsahtaa :-)

  VastaaPoista
 6. Voi ei kuulostaa ihanalta! <3

  http://allbeautifullost.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Aivan äly söpöjä pupuja c:

  VastaaPoista
 8. ihanan värinen tuo belmina! :) toivottavasti astutus onnistuu!!

  VastaaPoista
 9. Vou en ois heti uskonut, että toinen kani tulee taloon, kun vastahan spartakin oli pitkään hoidossa...:s Ja anteeksi nyt pakko kommentoida tota tutustuttamista, että miksi niin nopeasti aloit sitä toteuttamaan? Pieni kani on juuri tullut uuten paikkaan ja uudessä ympäristössä on tarpeeksi jännitystä ja sitten heti pitäisi uuteen kaveriinki tutustua? Stressihän tosta kanille vielä tulee..suosittelisin että pikkuinen ekana tutustuisi ympäristöön ja olisi vain näköetäisuudellä spartan kanssa (ei edes pääsisi haistelemaan) ja siitä sitten päivien päästä haistelu ja kun sitä muutama päivä ollut kanien reaktiot neutraaleja (ei hyökkäyksiä) niin sitten ensi tapaamaninen mieluiten puoluettomalla alueella missä spartakaan ei ole käynyt. Näin ei synny spartalle puolustus/alistus reaktiota ja kun alue on molemmille uusi ja jännä, niin useimmiten turvautuvat kanit toisiinsa ja tutustuminen miellyttävämpää...

  Niin ja sitten vielä mitä oot poikasilla suunnittelut tekevän? Mutta joo suloinen belmina, arvelisin että on väriltään oranssi? Itsellänikin iso rex väriltään oranssi sekä kääpiöluppa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelen aina eläinten parasta, enkä tee mitään mikä vaikuttaa negatiivisesti mihinkään eläimeen. Kokeilemalla selviää ja Belmina on kotiutunut erittäin hyvin. Se ei viihdy Spartan kanssa yhdessä vapaana, mutta en niin odottanutkaan. Pidän ne eri häkeissä tällä hetkellä ja ne ovat todella rauhallisia. Erikseen saavat juosta vapaina.

   Sparta on muuten ihan hullun sosiaalinen ja reipas kani. Se ei ole koskaan ihmeissään toiseen paikkaan muutosta vaikka niin voisi kuvitella. Eikä se ole yhtään reviiritietoinen, tai ainakaan näytä sitä fyysisesti.

   Poikaset menee ystäville/muuten vain etsin hyvät kodit ja pidän yhden itselläni. Jos ei löydy kotia niin pysyvät mulla -taktiikalla.

   Poista
  2. Belmina on luonnonkeltainen kasvattajan mukaan :)

   Poista
 10. Ihana Belmina! ♥ Oi, pupu poikasia :3 Laitathan kuvia niistä pienoisista, jos astutus onnistuu ja toivottavasti onnistuu :)

  VastaaPoista
 11. voi ei kuinka söpö, tulee mieleen pikku kakkosen neponen! sun pitäis ruveta jyrkiksi niin ois jyrki ja neponen :D hahaa

  VastaaPoista
 12. Mulla on yksi kani. Se on semmoinen 8 v Nuppu mummo ;) iästä huolimatta käytökseltään kuin kakara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki kani on käytökseltään kuin kakara vaikkei mikään nuori kani enää ookkaa. Tai no ei nyt mikään vanhakaan. Noin kolme vuotias :D mutta se tekee aika paljon tuhoja ja jyrsii kaikkee ainaki vähä mitä eteen sattuu :D

   Poista
  2. Mullaki kani on käytökseltään kuin kakara vaikkei mikään nuori kani enää ookkaa. Tai no ei nyt mikään vanhakaan. Noin kolme vuotias :D mutta se tekee aika paljon tuhoja ja jyrsii kaikkee ainaki vähä mitä eteen sattuu :D

   Poista
  3. Haha joo kanit on vähän taipuvaisia tuollaiseen käytökseen :D Sparta on jo hieman rauhoittunut.

   Poista
 13. miksi lisää kaneja tänne mailmaan, ihan liikaa on kodittomia poikasia/kaneja suomessa jotka asuu tehdashäkeissä koko elämänsä... :/ Voisit sinäkin kompostorikehikoista tehdä aitauksen molemmille! Jos mietit että tilaa menee liikaa "hukkaan" niin silloin et ajattele kyllä kanien parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sellainen ajatusmaailma eläinten astuttamisesta, että kaikki poikaset hyviin koteihin ja jos ei viihdy uusissa kodeissa niin mulle takaisin. Mä en ole ikinä luopunut yhdestäkään lemmikistäni enkä tule sitä tekemään. Meillä kanit juoksee vapaina suurimman osan päivästä :) Ja Sparta pääsee uloskin.

   Poista
 14. Todella innoissani olen teidän puolesta! :D onnea kanivauvojen hankintaan <3 Toivottavasti pian tulee taas lisää kuulumisia :)

  VastaaPoista
 15. Kuka on Spartan ja Belminan kasvattaja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Oon tässä hankimassa pienirex -rotuista kania :) Saatko pitää itelläs ollenkaan niitä pentuja?

   Poista