26.6.2014

Kanihäkin siivous

Kanit ovat siistejä eläimiä, mutta omistajan näkökulmasta ne osaavat olla hyvinkin sotkuisia. Meidän kämpässä pyörii milloin missäkin purua, heinää ja välillä papanoitakin. Yritän siivota mahdollisimman usein kanien alueen, jotta niillä olisi mahdollisimman mukavaa. Joka päivä mä siis juoksen täällä harja ja rikkalapio kädessä :D

Mulla on kaneilla tällä hetkellä käytössä neljä alusmattoa. Matot ovat räsymattoja ja kolme niistä olen ostanut Ikeasta. Sieltä saa kyseisiä mattoja 2-4 eurolla. Ne ovat juuri täydellisen kokoisia häkkeihin ja kanit tuntuvat pitävän niistä.

Vaihdan matot silloin kun tuntuu siltä. Yleensä viikon välein. Silloin kun on vaihtopäivä, niin ravistelen matot parvekkeella (HUOM. en parvekkeelta alas) ja lakaisen matosta irronneet purut yms. parvekkeen lattialta. Tämän jälkeen jätän matot likomaan tulikuumaan veteen ämpäriin parvekkeelle. En käytä mitään pesuaineita, koska en ole kokenut tarpeelliseksi. Annan mattojen liota yleensä puoli päivää ja laitan ne kuivumaan parvekkeelle. Parveke on mulle siis todella tärkeä asunnossa ja en ole sisustanut sitä mitenkään juuri tämän takia.


Sillä aikaa kun kaksi käytettyä mattoa ovat peseytymässä niin käytän toisia.

Sparta-taulu on teetetty Helsingin Kuvatehtaassa. Siellä on loistava palvelu ja mun ottamasta kuvasta tuli ihana taulu. Suosittelen lämpimästi.Vaihdan veden joka päivä tai joskus annan vesien olla kaksikin päivää. Heinää pitää lisätä yleensä kerran päivässä. Tarkistan kuitenkin usein, että kaneilla on jatkuvasti raikasta vettä ja tuoretta heinää tarjolla.Käytän vessalaatikoissa purua, vaikka se leviääkin suhteellisen helposti. Mielestäni se on tarpeeksi imevää ja kätevä kantaa kaupasta pois. Vaihdan purut päivittäin tai sitten poistan kosteat kohdat ja lisään purua. Riippuu ihan vessalaatikon tilanteesta :) 

Meillä kanit papanoivat joskus häkkien ulkopuolelle, mikä on välillä rasittavaa, mutta suurin osa jätöksistä osuu oikeaan paikkaan. Pissoja näkee harvemmin missään muualla kuin laatikossa. Joskus parvekkeella on nurkassa pari lätäkköä.Lain mukaan kaneilla pitää olla häkissään pesäkoppi, johon voi tarpeen tullen piiloutua. Spartalla ei ole koskaan ollut pesäkoppia, koska en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Sparta on todella rento kani eikä säiky pieniä. Kokeilin kerran Spartalle pesäkoppia, mutta se ei käyttänyt sitä koskaan :D

Häkit ovat mun kanien omaa aluetta. Sinne ei siis käsi mene muuten kuin siivotessa tai ruokkiessa. Haluan, että kaneilla on mahdollisimman turvallinen oma koti, jonne pääsee rauhoittumaan.

Sami teki Belminalle oman pesäkopin, mutta Belmina ei ole koskaan siellä! Me tehdään sille uusi isompi ja toivotaan parasta :) Olisi kiva, jos se sinne alkaisi tekemään pesää mahdollisten poikasten varalle.


HUOM. Kanit ovat meillä siis jatkuvasti vapaana kun ollaan kotona. Jos lähdetään johonkin, niin kanien turvallisuuden ja meidän mukavuuden vuoksi suljetaan kanit häkkeihinsä. Yöllä kanit ovat myös häkeissään. Ne saavat siis temmeltää monia tunteja vapaana kotona ja Spartakin on nähnyt maailmaa paljon. Meillä ei siis häkkikaneja ole, eikä tule :)

Mukavuus häkeissä on taattu, koska se on niiden oma turvapaikka, johon ei muut saa tulla.

28 kommenttia:

 1. :) Aika rankalta kuulostaa mutta varmasti sen arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo. Kanien pitäminen menee ihan työstä :D

   Poista
 2. oot kyllä niin hyvä kanien hoitaja että parempaa ei varmasti löydy! Itskekkin haluisin kanin mutta se on mahdotonta koska äitillä on astma ja mullekkin taitaa tulla,tai ainakin on allergia kakkia pieniä pehmoisia palleroita vastaan:( Onneksi naapurissa asuu mun mummi jolla on kissa nimeltä jerry<3 saan käydä katsomassa sitä koska vaan ja jos mummi on poissa minä olen jerryn hoitajana :) mutta jerryn hoito pitää tehdä nopeasti ja huolellisesti ettei ehtisi tulemaan niin isoa allergia kohtausta kumminkaaan,sillä lääkkeet ei paljoa auta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kivoista sanoista :) Astma on kyllä tyhmää! Mun molemmilla vanhemmilla on paha astma ja meillä on silti ollut vaikka mitä eläimiä :D Tosin se ei ole kovin kannattavaa. Mullakin on ollut vuoden sisällä astman oireita, mutta ei onneksi kertaakaan eläimistä. Allergiatestikin oli täysin negatiivinen. Tsemppii ja toivottavasti ei puhkea astmaa!

   Poista
 3. Minulla on ollu n. Kaksi vuotta kani. Olen miettinyt pärjääkö kani yksin jos saa minulta noin 30-120 minuuttia seuraa päivässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se pärjää, mutta mitä enemmän huomiota ja liikuntaa, sitä parempi :) Jos kani on tottunut tuollaiseen määrään päivässä, niin kyllähän se pärjää! Mulla Sparta varmaan masentuisi jos yhtäkkiä olisin sen kanssa vain tunnin, pari päivässä. Kanit ovat erilaisia. Tarkkaile sitä ja mieti onko se hyvävointinen :)

   Poista
 4. Hei! Viittisitkö kertoa kuinka paljon sulla meni suunnilleen rahaa kun ostit Spartan? (: eli häkki, itse kani mistä ostit, tarvikkeet
  Kiitos tooosi paljon jos vastaat<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spartan ostin eläinkaupasta. Oiskohan ollut Megaeläin Itäkeskuksessa? Sparta on kuitenkin kasvattajalta peräisin :) Se maksoi n. 70 € muistaakseni ja häkki oli vanhalta marsultani, mutta uutena se oli maksanut yli 100 €. Meneehän tuohon toistasataa euroa jos uutena kaiken ostaa. Kannattaa kysellä tuttavilta ja katsoa tarvikkeita vaikka Tori.fi. Kaninkin voi ostaa kyseiseltä sivulta :) Siellä niitä on paaaljon!

   Poista
  2. Ja myös kompostikehikko on hyvä vaihtoehto yksi pakkaus maksaa 10-15e ja siinä on neljä palaa jos pakkauksia ostaa vaikka kolme saa ainakin 2,5x2,5m aitauksen ja silloin kanin ei tarvitse olla vapaana välttämättä kokoajan! Edullisempi vaihtoehto.
   Komppareita myydään Kodinterroissa, Agrimarketeissa ja Bauhausseissa ainakin! :)

   Poista
 5. Vähä katoin että Sparta oli siel häkin päällä xD Mutta Juu kanin hoitaminen on rankkaa (mulla on) :)

  VastaaPoista
 6. Tiedän ton jokapäiväsen rikkalapioinnin kun itellä on kaksi kissaa :D (sisäkissoja) raapii mun puutyötunnilla tehtyä laatikkoa :DDD

  VastaaPoista
 7. Toihan on tosi fiksu ratkaisu. Mut pidättekste kanien häkkien ovet auki jos ne on vapaana? Kun aattelin itekkin kokeilla tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään joo :) Häkkien luukut on siis auki aina kun ollaan kotona ja kun lähetään, niin laitetaan kanit häkkiin ja luukut kiinni :)

   Poista
 8. Onko sparta mustasukkanen belminan saamasta huomiosta? :)

  VastaaPoista
 9. itsellänikin on kani uros. saa olla vapaana koko ajan paitsi yöllä ja kun talo on tyhjä! minunkaan pupulla ei ole ollut tarvetta pesäkopille, mutta yleensähän urokset ei siellä välttämättä niin paljon viihdykään (: syötätkö pupulle joitain ruokapellettejä ? itse syötän nykyään vähän rajoitetusti, koska kanillani on tosi herkkä maha :/ toivottavasti saatte pikku pupuja ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus syötän pellettejä. Enimmäkseen kanit vetelee heinää :)

   Poista
 10. Suosittelen vessalaatikkoon puupellettiä :) ei pöllyä eikä sottaa. Oma rakas kanini eli 10v. ja käytin hänen vessalaatikossaan tota pellettiä, joskus kun koitin käyttää vanhat purut loppuun niin ei enää neidille kelvannut! hänellä oli myös käytössään ihan oma huone, jossa sai vapaana liikkua aina, öisinkin. Eipä käynyt häkissään kuin vessassa ja syömässä heinää, muuten viihtyi vapaana, nukkuikin keskellä huoneen mattoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kokeillut puupellettiä, mutta oon kokenut purun mulle jotenkin paremmaksi vaihtoehdoksi :) Ihannehan nimenomaan on, että kani saisi oman huoneen jaloitteluun! Kivaa :)

   Poista
 11. Pärjääkö kanini jos pidän sitä aina (öisinkin) vapaana ja en ehdi viettää sen kanssa aikaa kovin paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanit ovat yksilöitä ja omaavat erilaiset persoonallisuudet ja tarpeet. Ne ovat laumaeläimiä, mutta mulla oli kerran marsu jonka kaveri kuoli ja se marsu eli vielä piiiitkään ilman sitä parasta kaveria :) Ja ihan tyytyväinen oli. Jos sun kani ei vaikuta mitenkään masentuneelta, niin varmasti pärjää!

   Poista
 12. Tiiätkö yhtään mistä sais halvalla laadukasta heinää pk-seudulla? Tähän mennessä oon syöttänyt Mustin ja Mirrin heinää, kilo maksaa jotain 5€ ja se tuntuu aika paljolta kun ajattelee että jossain maaseudulla saa heinää samalla hinnalla monta kiloa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, itsekin ostan eläinkaupasta tms. Kannattaa katsoa tori.fi:stä, joskus siellä tarjotaan heinää maksutta.

   Poista
 13. kuinka isoja noi sun häkit on? :)

  VastaaPoista
 14. Voi kiitos! Mulla on pupulla häkissä kokonaan purua lattian päällinen ja vessa mut nyt ylihuomenna kun mennään Ikeaan niin täytyykin ostaa noita mattoja testiin niin jospa asiat tulisi tehtyä vain sinne vessaan, olisi niin paljon helpompi siivota :) Muutenkin jotenkin tämä postaus antoi motivaatiota parempaan huolehtimiseen pupusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Uskon, että oppii käyttämään vessalaatikkoa hyvin :))

   Poista