28.1.2015

Ruokaa pupuille


Tämä teksti ei käsittele kanien ruokaa, vaikka otsikko antaakin viitteitä siihen suuntaan. Mua vain huvittaa, että joskus kasvisruokavaliota noudattavalle ihmiselle sanotaan hänen syövän kanin ruokaa :D

Mä oon aina vaalinut eläinten oikeuksia ja kun olen vuosi vuodelta viisaampi, niin olen myös ajatellut enemmän meidän rakasta maapalloa. Jos yksi ihminen kierrättää, vähentää lihansyöntiä ja miettii veden kuluttamista niin se ei paljoa auta jos suurin osa ihmiskunnasta elää toisin. Olen kuitenkin itse onnellinen kun teen jotain omasta mielestäni hyvää ja ekologista.

Siispä olen monien ystävieni innoittamana kokeillut aina silloin tällöin kasvisruokavaliota. Nyt olen ollut noin viikonpäivät syömättä lihaa (lohi poisluettuna) ja oloni on mitä mahtavin. Syön edelleen eläinperäisiä tuotteita mm. maitoa, kananmunia ja kalaa, mutta punaisesta lihasta yritän päästä kokonaan eroon. Yritän myös ostaa eläinperäiset tuotteet luomuna jos rahatilanne sallii :) Se, että edes vähentää lihan syömistä, auttaa paljon. Ruoka ei vaan yksinkertaisesti tule riittämään kaikille maan asukkaille.

Ps. omistan koiran, joka syö liharuokaa. Oon ihan varma, että jossain vaiheessa isot koirarodut kielletään lemmikkeinä, koska niiden lihankulutus on niin massiivista! Toisaalta myös koiranruokaan käytetään varmasti paljon sellaisia eläinten osia mitä ei ihmisten ruokiin laiteta.

En ota stressiä ruokavaliostani, vaan syön sitä mikä tuntuu oikealta. Mun mielestä myös ihmisiä ei pitäisi jaotella eri kategorioihin sen perusteella mitä kukakin syö. Olisi mahtavaa jos jokainen pohtisi miten haluaa tehdä oman osuutensa kohti parempaa tulevaisuutta. Onko se sitten kierrättämisen lisääminen, lihansyönnin lopettaminen tai muuten vain asian informoiminen eteenpäin?
Kaikista tärkeintä on, että jokainen tekee päätöksensä kohti ekologisempaa elämää itse. Luomusta, kasvissyönnistä ja muista tällaisista asioista pitää saada hippi- ja snobiajatus pois. Musta tuntuu, että jotkut ihmiset eivät voi sietää esim. luomuruokaa, koska siihen liittyy tiettyjä olettamuksia. En voi muuta sanoa, kun että cmon!

Koen luomun tärkeänä asiana ainakin Suomessa. Meillä on mahdollisuus siihen, että suurin osa ruoantuotannosta Suomessa on tulevaisuudessa luomua. Se on hieno tavoite ja uskon siihen vilpittömästi. Olen kohdannut ihmisiä, joiden mielestä luomutuotanto ei ole yhtään sen parempi vaihtoehto kun teollinen tuotanto ja olen tästä täysin eri mieltä.

Reilu kauppa on toinen tärkeä asia johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tunnen syyllisyyttä, koska olen ostanut elämäni aikana paljon materiaa, lähinnä siis vaatteita ja elektroniikkaa ja yritän päästä tästä tavasta pikkuhiljaa eroon. Kannattaa selvittää ennen uusien vaatteiden ostoa millaisissa oloissa ne on tuotettu ja onko työntekijöillä hyvä olla työpaikassaan. Esim. Adidaksella on hyvä maine ympäristöasioissa ja yleensä (huom. YLEENSÄ) merkkituotteet siksi maksaa vähän enemmän, koska näihin asioihin on panostettu. Sama pätee luomussa. Kaikkea kohtuudella.

Nää on näitä mun juttuja taas :D Pyritkö sä elämään ekologisesti?


29 kommenttia:

 1. Hyvää tekstiä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta! Olen kanssasi samaa mieltä :) Minua kuitenkin pelottaa itseäni se, kuinka hulluudella porukka hurahtaa näihin asioihin jo ihan vaan siksi, että on niin "coolia" eikä ollenkaan mieti asiaa tarkemmin... Tänään juuri koulussa puhuimme erään opettajan kanssa aiheesta. Porukka ostaa suomalaista kurkkua ympäri vuoden, vaikka ekologisesti se oikeasti on parempi vaan kuljettaa Espanjasta suuret määrät kerrallaan, kun kasvattaa täällä kylmässä Suomessa kasvihuoneessa sitä meidän käyttöömme. Eri asia tietysti sitten Suomessa kesällä kasvaneet kurkut ja jos oikeasti haluaa sitä vain suomalaisuuden takia. Sama juttu muovipussi/paperipussi-sota. Muovipussia voit käyttää 10-20 kertaa helposti ja sen jälkeen vielä roskapussina, ja se on sillä tavoin ekologisempaa kuin se paperipussi, joka saattaa jo ensimäisessä käytössä hajota ja jonka takia hakataan metsää...
  Lähinnä siis mua vaan pelottaa kaikki tuollainen, kun ei koskaan pysty tekemään mitään oikein ja kaikessa on kääntöpuolensa. Ja läheskään aina se, joka kuulostaa "paremmalta" ja luonnonmukaisemmalta, ei sitä välttämättä ole. Mielestäni on järjetöntä, että ihmiset ovat niin ahneita ja itsekeskeisiä, että pitää ottaa tuhannesta asiasta selvä ja olla hyvätuloinen, jotta olisit mahdollisimman pieni taakka maapallolle, vaikka loogista olisi juuri toisin päin... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Aina kannattaa miettiä vuodenaikaa vihanneksia ostaessa, milloin on sato yms.

   Parasta on mun mielestä elää järkevästi kuluttaen (koska kuluttaminenkin kuitenkin auttaa työllistymistä) ja pyrkiä syömään vastuullisesti. Jos yrittää, niin sekin on jotain ja koko ajan oppii uutta :)

   Mäkin oon ostanut sen enempää ajattelematta suomalaisia kurkkuja pitkin talvea, mutta nyt mietin tarkemmin ;-)

   Poista
 2. Mä en tiedä pyrinkö tarpeeksi mutta ainakin haluan elää luontoa vähemmän rasittaen. Toteutan tätä ainakin siinä että kävelen/pyöräilen kouluun vaikka kovassa pakkasessakin! (En tykkää meidän kaupungin uusista busseista joten se auttaa :D). Haluaisin myös ostaa esim luomumaitoa mutta uskon että sitä ei meille ostettais (hinta, kotona asumisen huonot puolet) enkä kyllä omilleen muuttaneenakaan varmaan sitä vois itse hinnan takia heti ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa asioissa voi vaikuttaa ympäristön suojelemiseen :) Jos esim. myöhemminkin panostat pyöräilyyn ja muutenkin julkisilla liikkumiseen auton sijaan, niin se on jo iso asia. Luomutuotteet lähinnä ovat parempi vaihtoehto eläinten oikeuksia ajatellen, kuin teollinen tuotanto. Suosi suomalaisia ruokatarvikkeita, niin autat silläkin! Suomalainen on parempaa suomalaisille, koska kuljetuspäästöt ulkomailta vähenevät :)

   Poista
 3. Mä tein uudenvuoden lupauksen että en syö lihaa ku vaan kerran viikossa. Hyvin se toimii mut pitää syödä ihan sikana koska salaatti annoksissa ja muussa terveellisessä( :D ) ei oo kaloreita just yhtään. Haluutko joskus laittaa instagramiin kuvia jos teet jotain hyviä salaattia annoksia tai just tollasia tai pistää joskus vaikka blogiin sellasen postauksen missä teet jonkun terveellisen mut hyvän aterian koska mä vedän aina vaan jonkun salaatin ja en oikeen keksi mitään muuta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä varmaan joskus teen jotain sen tyylisiä postauksia, mutta suosittelen etsimään netistä kasvisruokareseptejä :) Se on pullollaan ideoita. Helppoja ja vaativampia!

   Poista
 4. Hei Sonja! Sun asenne ja ajattelutapa on ihailtava. Mä pyrin elämään ekologisesti, mm. en roska luontoa mitä monet tekevät, enkä osta uusia vaatteita usein, vaan jos tarvitsen jotain etsin eka kirppikseltä. Ja meidän perheessä pidetään semmosia päiviö että ollaan kokonaan ilman sähköä, sekin auttaa. Juomme myös luomumaitoa. Olet tosi ihana, jatka samaan malliin! T. Nimetön täältä pohjanmaalta :)

  VastaaPoista
 5. meillä koirat syö pelkästään raakaruokaa, eli ei nappuloita yms.. eli luita ja muita lihavalmisteita, sekä sitten kasvisjuttuja myöskin. se on kaikista luonnollisin ruokinta, vaikka ennen mekin ajateltiin, että nää nappulat on varmasti parasta mitä voi tarjota. kannattaa tutustua netissä tähän ruokintaan.

  VastaaPoista
 6. Mun mielestä jokaisen länsimaisen ihmisen pitäis ajatella ympäristökysymyksiä, koska ollaan saatu tää maapallo tällaseen jamaan. Oma lähestymistapani on kuitenkin erilainen kuin sulla ja kirjoitin itseasiassa juuri blogiini luomukriittisiä mielipiteitä :D Kritiikkini ei kohdistu niinkään luonnonmukaiseen tuotantoon vaan brändiin, joka antaa ymmärtää että tuote jolla on luomumerkki, on vääjäämättä ympäristöystävällisempi ja terveellisempi kuin tavallinen tuote. Se onko luomutuotanto suotuisa vaihtoehto esimerkiksi kasvihuonepäästöjen kannalta riippuu kuitenkin täysin siitä mitä tuotetaan. Mun mielestä elintarvikkeista pitäis saada enemmän, monipuolisemmin ja helpommin tietoa. On niin monimutkasta selvittää, mitä sinne ostoskoriin kannattaa laittaa..

  Peukut sulle lihan vähentämisestä! Minäkin oon kasvissyöjä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en nää luomua mitenkään erikoisen ekologisena vaihtoehtona maapalloa ajatellen, mutta eläinten oikeudet siinä kukoistaa! Mieluummin maksan puolet enemmän luomukananmunista, koska kanoilla on edes hieman paremman oltavat kun vapailla kanoilla. Olisi kyllä hyvä jos ekologisia neuvoja olisi tarjolla tavallisille kuluttajille. Toisaalta, nekin jakavat mielipiteitä :D

   Poista
 7. Mä oon kasvissyöjä, oon ollu oikeestaan koko elämäni. Koska mun vanhemmatkin on. Syön siis kaikkea eläinperäistä (maito ja kanamuna yms), ja kalaa. Mutta en lihaa (en ees kanaa). Ja iha hyvin oon pärjänny kasvisruualla:)

  VastaaPoista
 8. Mun on pakko tulla purkamaan tää jonnekin. Elämä on yhtä hel******. Mikään ei kiinnosta. Pitäisikö mun hakeutua hoitoon? Olen ajatellut jopa itsemurhaa. Onko sulla omakohtaisia kokemuksia masennuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon lukenut jostain, että masennus on ohimenevä tila. Harvemmat ymmärtävät sen. Sen tietäminen antaa jo paljon toivoa tulevaisuuteen. Suosittelen puhumaan jollekin ja keskittymään omaan kehoon ja mieleen. Mikään työ/asia ei ole niin tärkeää kuin oma hyvinvointi. Itseään täytyy kuunnella ja vähentää kaikki ylimääräiset rasitteet, jotta voi parantua ja kohentaa oloa. En ole psykologi, joten sinuna lähestyisin jotain läheistä perheenjäsentä/ystävää tai vaihtoehtoisesti ammattilaisauttajaa.

   Poista
  2. Joo kiitos mukavasta vastauksesta. Sain psykologille ajan. Tuntuu vain että kädet on niin täynnä viiltelyjälkiä, että ei enää edes mahdu enempää. Mukavaa jatkoa.
   edellinen ano

   Poista
 9. Sun egologinen selkäreppu tuntuu tällä herkellä tosi kevyeltä!

  VastaaPoista
 10. Hei, toi toteamuksesi, etta "ruoka ei vain tule riittamaan kaikille", ei ole totta. Ruokaa on, ja tulisi olemaan kaikille tarpeeksi, mutta se ei jakaudu oikein maapallolla. Lansimaalaisille ruokaa tuotetaan yli tarpeen, ja sita heitetaan pois mita kiireemmin. Koyhemmissa maissa ihmisilla ei ole varaa ruokaan, huono tuotanto yms jotka haittaavat ruuan saantia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta se ei estä sitä totuutta, että ruoka loppuu joskus.

   Poista
 11. Ei ekologisen elämäntavan noudattaminen ole mulle tärkeää, mutta sun jutussa on kyllä pointti. Sai kyllä mut miettimään vähän, että millaisessa ympäristössä me eletään. Itse en kuitenkaan pystyisi elämään ilman lihaa, mutta jostain pienistä asioista olisi hyvä aloittaa. Hieno kirjoitus!
  lovelifeandbejustyou.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, että jos jokainen tekee edes yhden pienen asian ympäristön hyväksi, niin se on jo alku :)

   Poista
 12. Kyl meilläkin syödään aika usein luomua, ku äiti ostaa! : D Sit käytetään jonkin verran myös ekologisempaa shampoota ja suihkugeeliä ja kaikkee sellasta. Äiti on tommonen pieni terveysintoilija ja saarnaa aina kaikista vitamiinien tärkeydestä ja hyvistä rasvoista sun muusta, mut ihan hyvä niin, ainakin se välittää, mitä me syödän. Ja tottakai herkkujakin syödään ja ruokaa, mikä ei aina oo luomua. : )

  VastaaPoista
 13. Moi, kommentoin sun blogiin nyt ensimmäistä kertaa (joo tärkee tieto :D)
  Meijän perheessä suositaan suomalaista ruokaa tosi paljon, tiedä sitten onko kaikki niin luonnonmukaista ja ekologista kuten mainitsit tuon kurkkujutunkin. :D Valitettavasti kaikki ei ole niin ympäristöystävällistä mitä haluisin, esim. Kaupasta vanhemmat ostaa aina uuden muovipussin, kun mä taas tekisin sen toisin eli käyttäisin vanhan aina uusiksi. Mutta saapi nähdä sitten kun muutan omilleni, että kuinka ekologiseksi sitä ruvetaan :D
  Ja sitten vielä tuosta kasvisruoasta. Itse en syö paljonkaan salaattia (vaikka vitamiinejahan siinä olisi) mutta syön kyllä hedelmiä ja marjoja. Koskaan en ole kokeillut syödä pelkkää kasvisruokaa, koska pelkään vain jotenkin saavani jonkin vitamiinivajauksen tai saisin liian vähän jotain muuta tärkeää jota lihasta saa mutta kasviksista vähemmän. Mutta katsotaan josko joskus sitä kasvissyöntiä koetan.

  VastaaPoista
 14. Tää oli tosi järkevä kirjoitus ja en oo enne kirjoitellu sun blogii mutta nyt kirjotan ja muuten sun videot on tosi hyviä

  VastaaPoista
 15. En halua vähätellä tekstiäsi ja olen kanssasi osittain samaa mieltä. En itse kykene syömään muutakuin seitä, nautaa ja kanaa. Mutta mitä jos kaikki söisivät kasveja/kasviksia? Maapallolta loppuisi kasvillisuus piakkoin ja eläimiä ja ihmisiä olisi liikaa. Tappelu ruoasta alkaisi. Syötkö mielummin lehmän vai syökö se sinut?
  Saattaa kuulostaa itsekkäältä, mutta en tarkoita sitä. Riistaa ei ole mielestäni väärin syödä, mutta aina eläimille voi tarjota parempia oloja elää. Kasvisruokavalio on monipuolinen, mutta itse olen niin vähäruokainen, etten ilman lihaa jaksaisi, sillä proteinit loppuisi.
  Mielenkiintoista luettavaa postauksesi :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lihansyönnin vähentäminen on lähinnä pelkkää aktivismia tuotantoeläinten huonojen olojen vuoksi (toki myös terveydellisistä syistä suosin jättämään punaisen lihan pois). Riista on eri asia ja niin on myös luomuliha. Aina voi tarjota tosiaan parempia oloja eläimille, mutta tarjotaanko? Jos syön lähiruokaa ja tiedän mistä suuhun laittamani liha tulee, niin voin syödä sen hyvällä omalla tunnolla. Mutta en pidä siitä, että syömäni sika on saattanut elää kurjasti koko elämänsä.

   Olen esimerkiksi sen kannalla, että citykaneja alettaisiin syömään. Se olisi ekologista ja kanit saisi elää vapaina ja mahdollisesti myös onnellisina. Tosin tässä on yksi huono puoli: se, että ihminen on syypää citykaneihin ja sitten ne vaan päätetään syödä pois :D

   Ötököiden syönti on myös järkevää. Lihansyönnissä ei ole mielestäni muuta pahaa, kuin tehotuotantoeläinten kurjat olot. Syöhän luonnossakin eläimet toisiaan :)

   Kiitos kommentistasi! On tärkeää puhua tästä aiheesta.

   Poista
 16. http://www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20Government/false_science-scam.htm tuolla Jesus-is-Savior.com -sivulla on lisäksi "Kuinka Pelastua" -sivu englanniksi.

  VastaaPoista
 17. Olen joskus kuullut että olisi aivan mahdollista tuottaa kaikki ruoka luomuna ja se kyllä riittäisi ruokkimaan kaikki. Ainut dilemma on itse kaupat joille se on imagollinen asia, ettei kukaan saa ottaa sitä viimeistä lihapakettia hyllystä ja heviosaston pitää pursuilla hyvännäköisiä kasviksia. Ruokaa siis ylituotetaan - ihan luomuakin - sen sijaan, että kaupoissa olisi vain tarpeellinen määrä. Kasviksiakin heitetään roskiin ihan turhaan vain sen takia, ettei ne ole täydellisen muotoisia tai värisiä. En sitten tiedä miten kuluttaja voi tähän vaikuttaa, mutta uskon että luomuun panostaminen on kuitenkin järkevää koska sitä ei kuitenkaan tuoteta ihan samanlaisina massoina kun kaikkea muuta.

  Itse tosiaan kierrätän, olen vaihtanut meikit ja hygieniatuotteet luonnonkosmetiikkaan sekä suosin luomua ja kaikkea mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa (hiilijalanjälki kasvaa mitä pidemmälle prosessoidaan). Lisäksi olen kasvissyöjä (en syö mitään lihaa, liivatetta tai eläinperäistä juoksutetta) ja useimmiten suosin vegaanisia vaihtoehtoja.

  Hyvä kommentoida näin vanhaan postaukseen, mutta palaan aina uudestaan ja uudestaan näiden asioiden äärelle joten koskettaa joka kerta. :)

  VastaaPoista