26.7.2014

Kaksi uroskania

Tiedän, että tästä aiheesta tulee paljon erimielisyyksiä ja uskon, että joku nyt jo tämän lauseen edetessä kirjoittaa ärhäkästi kommenttia alapuolelle. Toivon kuitenkin, että jaksaisitte lukea tämän jos asia yhtään kiehtoo. Alla oleva teksti on mun omaa mielipidettä ja toivon, että siihen suhtaudutaan niin.

Mä oon lukenut kirjaa, jossa puhutaan autoritaarisuudesta. Autoritaarisuus=kovuus, kovaluonteisuus. (Lue wikipediasta). Kirja pelkästään on avartanut ajattelumaailmaani ja saanut ymmärtämään enemmän, mikä on elämässä tärkeintä.

Nyt siihen kaniaiheeseen. Jos kysyy voiko kaksi uroskania tulla toimeen keskenään, niin valitettavan usein tulee suora vastaus: ei. Mulla on ollut Sparta 3 vuotta ja sitä ennen en ole omistanut kania. Naaraista ei ole muuta kokemusta kuin Belminasta, joten kanikokemusta mulla ei ole ihan järisyttävän paljon. Kuitenkin näiden kolmen vuoden aikana olen seuraillut Spartan kehittymistä ja sosiaalistumista. Olen tutustuttanut sen erilaisten eläinten, ihmisten ja lasten kanssa. Olen vienyt sen eri paikkoihin, ulos ja sisälle, sekä antanut sille lähes kaiken vapaa-aikani. Uskon nyt, että tämä kolmevuotinen kanikokemukseni on opettanut mulle edes jotain.

Olen ihastunut uroskaneihin niiden lepposan ja sosiaalisen luonteen vuoksi. Sparta meni kerran hoitoon kanitalouteen, jossa oli leikkaamaton uroskani. Sanoin hoitajille, ettei Spartaa ja toista kania voi pitää vapaana yhdessä, koska ei voi ikinä tietää mitä tapahtuu. Hoitajat olivat kuitenkin kokeilleet varovasti pitää kaneja olohuoneen lattialla yhdessä vapaana varoituksista huolimatta. Kanit olivat haistelleet toisiaan innokkaasti eikä näyttäneet minkäänlaisia agressiivisia merkkejä. Onneksi kaikki meni hyvin ja jopa paremmin mitä uskalsin ajatella. Tässä asiassa on kuitenkin riski. Kanit voivat alkaa tapella myöhemmin, kun haluavat enemmän valtaa ja toisen on kuitenkin oltava se pomo. Kanien laittaminen yhteen oli ajattelematonta, mutta mielestäni avartavaa ja mitään ei negatiivista ei kuitenkaan tapahtunut millään tasolla.

Olen lukenut netistä paljon kokemuksia kahdesta uroskanista. Tapasin pari päivää sitten tytön, joka sanoi joskus omistavansa kaksi uroskania, jotka olivat kuin paita ja peppu. Luin ulkomaalaisia keskustelufoorumeja ja melkein kaikissa rohkaistiin tutustuttamaan kaksi uroskania keskenään. Onko tässä nyt vaan kyse autoritaarisuudesta? Autoritaarisuus on hyvin vahva sana, enkä käyttäisi sitä tässä tapauksessa kuin vain antamaan suuntaa. En halua siis loukata todellakaan ketään.

Poiminta eräältä ulkomaalaiselta sivustolta:
When we first began matching rabbits, conventional wisdom held that males, even if neutered, cannot live together. We have cared for a great many male pairs, as well as larger groups with multiple males, and found that males can form close friendships. Adopt a compatible spayed female for your male if possible; but if you find yourself with two males, don't despair.

Kyllä, tämä oli vain yksi sivusto, mutta tämän kaltaisia on monia!

Ollaanko me Suomessa vain jälkijunassa? Uskommeko toisen sanaan itse kokematta sitä? Ovatko kaksi uroskaniasi tapelleet? Mitä jos kyse onkin vääränlaisesta sosiaalistamisesta?

Musta tuntuu, että me suomalaiset tarvitsemme enemmän tällaisia kokemuksia positiivisina ja sitä sanaa pitää levittää! 

En halua tällä tekstillä loukata ketään ja haluan keskustella asiasta asiallisesti. Kysyn mielipiteitä, en pyydä turhaa kritisointia. Jos olet kasvattanut kaneja 10 vuotta ja aina (leikkaamattomatkin) uroskanisi ovat tapelleet, niin haluan kuulla sen asiallisesti. En toivo järkyttäviä huutokritisointeja. Pystymmekö tähän? Muistetaan myös, että blogini on lapsiystävällinen :)

39 kommenttia:

 1. Usein törmää juuri siihen, että jyrkästi sanotaan ettei kahta uroskania (tai hiiriä, tai marsuja...) voi pitää samassa tilassa, ja usein tilanne on myös se, että ei itse olla edes kokeiltu. Onhan siinä riskinsä, kuten kaikessa. Yhtälailla koirien kanssa, voivathan nekin milloinvain tapella, vaikka olisivat kuinka kavereita keskenään. Etenkin nartut, jos ottavat kunnolla yhteen niin tappelu loppuu kun toiselta henki pois. Luulen, että me voimme kuitenkin pitkälti vaikuttaa siihen, mitä tulee tapahtumaan. (ja vaikka emme voisi, voimme ainakin puuttua siihen)

  Jos itse tutustuttaisin kahta uroskania, saisivat ne tutustua paikassa, jossa on paljon tilaa eikä se ole kummankaan reviiriä. Kahta saman ikäistä kania en ensimmäisenä yrittäisi, parempi jos toinen on huomattavasti nuorempi ja siinä mielessä jo tietää paikkansa. Ja tutustuttaessa täytyy olla todella varovainen ja hereillä. Vaikka kaikki näyttäisikin menevän hyvin, emme me erota kanien pienimpiä eleitä, joita kuitenkin koko ajan toisilleen välittävät.

  Oma uroskanini on sellainen, että en mitenkään voisi kuvitella sen tappelevan. Mutta silti en luottaisi täysin. Kaverilleni on tulossa kani, todennäköisesti uros, ja suunnitelmissa onkin kokeilla tutustuttaa niitä. :)

  Olen kyllä samaa mieltä siinä, että me suomalaiset uskomme vain kaiken mitä kuulemme, itse kokeilematta. Hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tästä asiasta pitää puhua paljon! Itsekään en tietenkään luota Spartaan 100 prosenttisesti, mutta kokeilemalla selviää ja jos on nimenomaan hereillä, niin mitään pahaa ei välttämättä ehdi tapahtua.

   Mihinkään eläimeen ei voi luottaa täysin 100 prosenttisesti. Jos tietää riskit ja osaa toimia sen mukaisesti, niin kokeileminen on enemmän kuin suositeltavaa :) Mun mielestä.

   Poista
 2. Kyllä kaksi uroskania _voi_ tulla toimeen, mutta siinä on aina se riski että tulisi tappelu.
  Kokemuksesta tiiän, että mun kani tuli toimeen toisen uroksen kanssa, ne tykkäs toisistaan tosi paljon, mutta ne ei asunu yhdessä kokoajan joten semmosesta en voi sanoa mitään.
  Eihän naaras ja uroskaan välttämättä tuu toimeen, joten ei sillä mun mielestä väliä oo kumpaa sukupuolta kanit on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Naaraiden kiivas luonne on yleensä jopa hankalampi kuin urosten. Kokeilemalla selviää.

   Poista
  2. Totta! Pitää olla tarkkana kun tutustuttaa kahta eläintä toisiinsa :)

   Poista
 3. Sinänsä kaksi uroskania voi tulla keskenään toimeen, mutta koska kanit ovat myös erittäin reviiritietoista porukkaa, on tappeluiden riski suuri, etenkin uroksien kohdalla. Uroskanit eivät aina kestä toisiaan, mutta niin eivät myöskään naaraskanit. Rankka uskomus urosten tappelemiselle on kuitenkin mielestäni liian jyrkkä. Ihmiset ajattelevat, ettei urosten yhteiseloa voisi edes yrittää. Ei kannata todellakaan uskoa kaikkea lukemansa perusteella, mutta jos tietolähteitä on useita, totuudenperää on taatusti. Kannattaa kuitenkin olla varovainen kaikkia kaneja yhteen totutellessa. Eivät vain uroskanit tappele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta! Usein kuulee, että naaras- ja urospari on paras vaihtoehto. Voihan nekin tapella. Riskit pitää todellakin tietää, eikä mitään kannata kokeilla jos ei ole ottanut selvää asioista. Kiitos kommentista :)

   Poista
 4. Itselläni ensimmäiset kaksi kania olivat uros kaneja. Ja he, jos jotkut olivat kuin paita ja peppu! Asiaan saattoi tietysti vaikuttaa myös se, että he olivat samasta poikueesta ja olivat siten olleet jo pitkään yhdessä ennen meille tuloa. Olivat siis jo vanhemman puoleisia. Toisen kanin menehdyttyä päätimme hankkia kaverin tälle joka jäi yksin, ja sehän oli sitten myös uros.. vaikka ei pitänyt olla. Nämä eivät kuitenkaan missään vaiheessa tulleet toisiaan sietämään. Saattoi johtua myös suuresta ikäerosta, sillä toinen oli vasta vajaa 2 vuotias ja vanhempi lähemmäs 10.
  Mun mielestä kaksi uros kania voivat siis hyvinkin jossain vaiheessa tottua toisiinsa kunhan vaan totuttaa pitkäjänteisesti.
  Ja siis nämä kaikki kolme olivat leikattuja uroksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ikäerohan saattaa juurikin vaikuttaa. Toinen on jo hyvin ja vanha ja toinen lähes murrosiässä. Nimenomaan pitkäjänteisyys palkitaan :)

   Poista
  2. Itellä on ollu jo 8 vuotta kaks uroskania samassa häkissä, eikä mitään rähinää oo tullut :)

   Poista
 5. Itsellä on kokemusta vain ihan vähän, mutta ostettiin kaksi urosta 4 vuotta sitten. (Sekarotuisia) Puput olivat olleet siihen asti koko ajan yhdessä (silloin 1-2 vuotiaita), joten halusimme pitää puput keskenään. Meille kyllä sanottiin, että mahdollisuus on, että alkavat tappelemaan. Toivottiin vaan, ettei niin käy. Rakennettiin pupuille leikkimökkiin ns. unelmakoti :) Saivat vapaasti juoksennella ja pääsivät sisälläkin käymään. Puput olivat n. 3-4 vuotiaita kunnes pienemmästä tuli agressiivinen. Isompi ei tehnyt mitään loikki aina pakoon ja tuli ihmisen taakse piiloon. En tiedä mikä pienemmälle tuli. Molemmat olivat olleet tosi mukavia ja ihmisrakkaita. Yht äkkiä pienestä tuli arka ja vihainen. Puri ihmisiäkin. Meidän oli pakko luopua pienestä vaikka olihan se rankkaa. Pieni pääsi maalle. Nyt pikkuinen on puputaivaassa. Vissiin rotan kanssa tapellut. Iso oli meillä vielä pari vuotta. Nyt hänkin uudessa kodissa. Ei voitu enään vain pitää. Kamala ikävä pikkuisia ♡ En tiedä oliko tästä mitään hyötyä, mutta halusin vain kertoa mitä meidän urokset tekivät. Olivat tosi kauan yhdessä sovussa, mutt toiselle vain tuli joku. Isompi ei edes halunnut tapella. Näin uskon, että se johtuu vain pupun luonteesta, joten on hyvin mahdollista, että urokset tulevat toimeen keskenään :)

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Varmaan sen(kin) takia sanotaan ettei kahta uroskania yhteen, koska niin moni ottaa kanin/kaneja tietämättä niistä juuri mitään. Tai lapselle. Näissä tilanteissa kuitenkin on parempi, jos voi minimoida vaaratilanteet, joten paras pari olisi mahdollisesti leikattu uros ja naaras. Kokenut kani-ihminen kuitenkin osaa varmasti totuttaa paremmin kanit yhteen, osaa niiden elekieltä ja erottaa toisistaan.

  VastaaPoista
 8. Mulla on aina ennen ollut vain uroskaneja, koska tyttö kanit on kuulemma enemmän omaa rauhaa rakastavia ja äkäisempiä. Toinen mitä sanotaan on, että hermeliini ei ole hyvä lapsi perheeseen, on ku märkää saippuaa pitelis kädessä. Meillä on nyt kuitenki ollu jo 3vuotta naaras hermeliini, joka rakastaa sylissä oloa ja silityksiä, joskus pitää ihan patistaa sitä liikkeelle :D Löytyy meiltä silti kääpiöluppis poikaki :) Mutta jos jotaki on huomannu kaneista vuosien aikana niin sen, että jokainen kani on ihan oma yksilönsä rotuun tai sukupuoleen katsomatta.

  VastaaPoista
 9. itsellän kaksi leikattua uroskania samassa häkissä ja tilassa, ovat olleet koko elämänsä samassa tilassa ja ovat kuin paita ja peppu. En tiedä vaikuttaako se että ne on veljeksiä ja pienestä saakka olleet yhdessä muttta hyvin on mennyt :D

  VastaaPoista
 10. Mulla on ollu 5 vuotta tyttökani. Jos haluut pitää poikapuolisen poikasen, niin kannattaa ajoissa alkaa tutustuttaa niitä spartan kanssa niin sparta tottuu. Pentu itse tietää, että sparta on pomo, sillä se kumpi on ollut pidempään on pomo, ainakin tämä on muilla eläimillä! Toivon, että voit pitää poikasista sen kenestä eniten pidät.

  VastaaPoista
 11. Tiedän monta todella hyvin toimeen tulevaa uroskaniparia! :) Yleensä näissä tapauksissa toinen uroksista vähintään on sellainen rauhallinen ja reviiritiedoton rento herra, jolloin tappelua ei reviiristä synny. Itselläni juuri tuli aivan kamala tappelu naaraan ja kastroidun uroksen välillä, ja tätähän kaniparia suositellaan aina eniten. Täytyy mennä just sen mukaan miten kaninsa tuntee ja katsoa miten poikasen kasvaessa kanien suhde toisiinsa muuttuu/ei muutu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se yksilöhän vaikuttaa todella paljon siihen miten tulee toimeen keskenään :) Kiva kuulla positiivisia kokemuksia!

   Poista
 12. Me ostettiin uros ja naaras. Uros leikattiin ja ne asuivat yhdessä vuoden, kunnes PAM! Naaras oli ihan hullu ja reviiritietonen urosta kohtaan. Se myös murisi ihmisille, jos urokseen koski.
  Sitten taas Elmeri ja Pörri (urokset) nuolevat toisiaan, ja haluavat olla yhdessä, mutta oon vaan niin epärohkea ja vainoharhainen, etten uskalla kokeilla samaan häkkiin.
  Nyt meillä on yksi naaraspari, mutta ovat vasta nuoria, joten mitä vain voi sattua ja tapahtua..Kanit on yksilöitä..

  VastaaPoista
 13. Heipsun soikku! Mulla olivat ekat kanit molemmat uroksia. Ja niiden vuosien aikana kun he olivat mulla eivät kertaakaan tullut tappeluita. Pidän enemmän uroksista koska naarakset ovat vaikeampia. Kyllä mulla naaras kaneja ollut. Mutta ne ajat ku mulla uros kanit ollut niin tosi ystävällisiä he ovat toisilleen olleet. En ole kasvattaja mutta sen osan sanoa että mun kanit on olleet tosi isoja bestiksiä. Niin miksipä asia ei onnistu muillakin jotka omistaa kaks uros kania. Että he ovat melkeinpä kuin sisaruksia, ne kanit.

  VastaaPoista
 14. Kaikki kanit ovat yksilöitä. Tiedän kyllä muutamia tapauksia, joissa urokset ovat tulleet toimeen.. Valitettavan monesti vaan siinä käy lopuksi niin, että kanit voivat ärsyyntyä toisiinsa yhtäkkiä. Joissain tilanteissa urokset ovat elelleet yhdessä jopa vuosia, ennen kuin ovat alkaneet riidellä.

  Kahta urosta ei suositella toisilleen kavereiksi, koska parituksen epäonnistumisprosentti on korkea. On turhaa myydä kahta urosta samaan perheeseen, jos perhe haluaisi pitää kaninsa samassa tilassa mahdollisimman suurella todennäköisyydellä myös aikuisenakin. Mikään yhdistelmä ei ole satavarma, aina voi sattua vahinkoja tai kanien kemiat eivät vain natsaa. Jos urokset poikasen aikustuttua ymmärtävät olevansa "kilpailijoita", ne voivat jopa kastroida toisensa tai tapella kuolemaan asti, se on valitettavaa mutta totta.. Näitä tapauksia on nähty ja eläinlääkäri on kyllä kallis.

  Jos pidät uroksen ja sille ja Spartalle tulee myöhemmin riitaa, olisi kauhea paikka erottaa kanit ja viedä niitä tikattavaksi eläinlääkärille.. Sen jälkeen täytyisi elää joko niin että kämppä olisi aidattu kahteen osaan, tai vaihtoehtoisesti myydä toinen, mikä sekin olisi ikävää.

  Tämän kaiken lisäksi monen leikatun uroksen omistaja on sanonut (minä mukaan lukien), että uroskanista tulee paljon reviiritietoisempi leikkauksen jälkeen. Naaraita eunukit yleensä päästävät reviirilleen, varsinkin tuttuja. Kaiken järjen mukaan leikkauksen pitäisi pienentää reviiritietoisuutta kun lisääntymisviettiä ei periaatteessa ole vaikka jotkut yrittävät astua naaraita vielä vuodenkin päästä leikkauksesta.

  Kanien kanssa ei neuvotella. Jos kani on ottanut raivokkaasti yhteen toisen kanssa kerran, niistä tuskin tulee myöhemminkään ylimpiä ystävyksiä. On vaikea ennustaa millaisia luonteita poikasista kasvaa. Vaikka Sparta olisi alistuva, kotiin jäävällä poikasella voi olla aivan eri luonne tai sitten se alkaa kiukuttelemaan kunnolla murkkuiässä.

  Mulla on ollut sekä uroksia, että naaraita. Tällä hetkellä mulla on varmaan maailman ihanin naaraskani. Se on sosiaalinen, viihtyy sylissä, nuolee ja seurailee perässä. Sillä ei koskaan ollut murkkua, eikä se oo koskaan edes hyökkinyt kimppuun. Vastaavasti mulla oli uros joka merkkaili ja näykki silloin tällöin. Käsittääkseni Belmina on ollut aika kipakka tapaus? Joillakin on enemmän temperamenttia kuin toisilla. Älä pelkää jättää kotiin naarasta sen perusteella etteikö se olisi luonteeltansa yhtä ihana kuin uros. Jos poikanen on perinyt Spartan luonteen, voit saada siitä maailman ihanimman sylipupun, joka elää todennäköisesti lopunikänsä onnellisena isän kanssa.

  Jos kuitenkin haluat ottaa riskin kahden uroksen kanssa, voit tottakai katsoa mitä siitä tulee. Kahden uroksen yhdistämistä saa kokeilla kuka vain haluaa, mutta sitä ei kannata suositella muille riskien vuoksi. Onko suosikkipoikasesi mahdollisesti uros?

  Tunnet kanisi parhaiten itse. Jos poikanen vaikuttaa luonteeltaan alistuvalta ja rauhalliselta ja Sparta näyttää hyväksyvän sen silloinkin kun poikanen on hieman kasvanut, mikään ei estä sua koittamasta. Aiotko leikata poikasenkin?

  Tutustu jokaiseen poikaseen kunnolla ja tee valintasi sen perusteella. Vaan aika näyttää miten asiat lopulta sujuu, näin etukäteen on todella hankala ennustaa yhtään mitään varmaa.

  VastaaPoista
 15. Ei ole varmaan mitään tiettyä oikeaa tapaa valita sukupuoliltaan sopivat yksilöt, jotka tulevat toimeen. Itsellä on 1-vuotias uros kani joka on kastroitu. Muutama päivä sitten kotiutui 10-viikkoinen naaras kani. Alku ei ole näyttänyt lupaavalta... Uros kani on hyvin dominoiva uutta pupua kohtaan. Käteni tuoksui tältä uudelt pupulta, ja uros oli ottamassa käteen heti kun haistoi. Muuten aina ollut mukava luonteinen, kiltti pupu. Ei siis ole tosiaan sukupuoleista ainoastaan kiinni, vaan kani yksilöstä.

  VastaaPoista
 16. Ei nyt liity aiheeseen silleen, mutta heräs sellainen kysymys, että aiotko sitten pitää urospoikasen kun mietit tätä? :)

  Ihan mielenkiinnosta kysyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä yhtään, kun en tiedä kunnolla poikasten sukupuolia :D Tämä ajatus on vain kiinnostanut mua.

   Poista
 17. Eli olet jättämässä poikueesta uroksen spartan kaveriksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes tiedä poikasten sukupuolia vielä tarkasti. Olen vain innostunut tästä ajatuksesta.

   Poista
 18. Mulla on kaksi uroskania jotka eivät tule enää toimeen keskenään. Kun kanit tuli mulle ne oli reilu 1v ja toinen n. 5ķķ ja tulivat hyvin toimeen keskenään, ei mitään ongelmaa välillä toinen vähän alisti mutta muuten ok. Kaikki muuttui yhdessä yössä. Aamulla kun menin kanilaan niin ne oli tapellu ja en ensin löytämyt toista mistään. Kun löysin sen, se oli ihan järkyttyn eikä liikkunut mihinkään, tämä juuri alisti toista. Erotin kanit heti ja kiirehdin kouluun. Alistava kani oli montaa päivää äkäinen ja ei liikkunut kopistaan mihinkään, paitsi syömään ja juomaan. Silloin nuoremmasta tuli vissiin oikeasti UROS ja kaikki muuttui myös tämän käytös vhn myöhemmin. Puri minua jalasta monesti ja oli niinkuin olisi ollut minua isompi. Mietin paljon mikä voisi olla vikana ja mitä teen sille. En halunnut kuitenkaan luopua siitä koska se on niin rakas. Se myös merkkaili paljon ja pissi monesti jaloilllenikun siivosin ja jos sitä vähän varovasti jalalla siirsi niin kaaressa lensi. Sitten päätin leikata sen kun meni niin yli se homma. Sen jälkeen se rauhottui ja on nykyään lepposa kaveri. :D ja osaa n. 13 temppua. Oon yrittäny sen jälkeen monesti niitä yhteen mutta ei onnistu, onneksi voin silti pitää molemmat ja tilanne on hyvä. Tulipas pitkä stoori :D

  VastaaPoista
 19. Itse vein leikatun nyt noin 4 vuotiaan kanini kaverilleni hoitoon matkan takia. Hänelläkin on uroskani suunilleen samanikäinen mutta leikkaamaton. Sovin etukäteen että kanit on eri huoneissa koska en halua heidän tutustuttavan kaneja toisiinsa kun en itse ole paikalla.. jostain syystä kanini (joka on todella ihmisläheinen) oli päässyt samaan huoneeseen heidän kanin kanssa niin tappeluhan siitä oli tullut. Onneksi kuitenkin kanit oli saatu erotettua ennen kuin pahempaa oli sattunut. Oma kanini oli siis käynyt kiinni, toinen ei olisi mitenkää erityisesti kaniini reagoinnut!

  Mutta tosiaan kannattaa kuitenkin yrittää, varovasti ja vähitellen niin hyvä toivottavasti tulee!:)

  VastaaPoista
 20. Kiitos kaikki avartavista kommenteista!! :)

  VastaaPoista
 21. Olen omistanut naaras sekä uroskaneja. Kaneilla on ollut aina oma yhteinen huone "pupula", jossa jokaisella on ollut kuitenkin oma häkki kotinaan, mutta kuitenkin yhteinen huone käytössä. Puput ovat olleet täysin eri rotuisia (kokoisia), eri "laumoista" ja eri ikäisiä, toiset leikattuja toiset ei. Hyvin ovat tulleet toimeen keskenään. Taloudesta löytynyy kanien lisäksi pari koiraa ja kissaa, joista kanit eivät ole koskaan tuumanneet mitään. Kissat hieman arastelleet pupuja. Tietenkin elukoita on vahdittu aina, jos kaikki ovat olleet samassa tilassa.

  Kanit on aina tutustutettu hiljalleen toisiinsa ja tottakai valvovan silmän alla. Tietenkin kanit reagoivat uusiin tuttavuuksiin omalla tavallaan, eikä voi luottaa että tulisivat aina keskenään toimeen. Omat kanini ovat kuitenkin aina ystävystyneet ja isommilta konflikteilta ollaan säästytty. Hyväksi tutustumispaikaksi on todettu aina reviiri joka ei kuulu kummallekkaan. Sama pätee myös kanin astutuksessa. Olen sitä mieltä että kaksi uroskania voivat tulla mainiosti toimeen.

  Tutullani kuitenkin kaksi samanikäistä uroskania tulivat toimeen ensimmäiset pari vuotta (molemmat leikkaamattomia). Yhtäkkiä kuitenkin toinen kaneista alkoi alistamaan toista, joten ne erotettiin toisistaan. Lopulta alistettu kani päätyi minulle, ja tämä kaveri tuli mainiosti toimeen omien kanieni lisäksi hamsterin kanssa! :)

  VastaaPoista
 22. Ei miun kani ainakaan käyttäytynyt mitenkän agressiivisesti vaikka kaverin uroskani (molemmat leikkaamattomia) tuli meille kyläilemään. Oltiin sillon sen verran nuoria ettei edes tajuttu että ne voisi tapella. Tää kaverin kani oli aika arka ja se lähinnä kyyhötti paikallaan jossain nurkassa. Kun taas miun kani päätti yrittää paritella tämän toisen uroksen kanssa :D ei se toinen edes suuttunut, vaikka miun kani kävi nylkyttämässä sen päätäkin :D (voi kani raukkaa) Nää kaksi oli samassa häkissäkin eikä käynyt mitään :)
  Kai se on myös kani kohtaista.

  VastaaPoista
 23. Moikka. Mulla on 3 vuotias leikattu uroskani. Otin alku kesästä toisen kanin, jonka luulin olevan tyttö ja kaikki meni pitkään 3-4kk todella hyvin. Puput tykkäsivät olla lähekkäin ja nautti toistensa seurasta. Huomasin n. Kuukausi sitten, että tämä nuorempi kani olikin poika. No, päätin antaa pupujen elää yhteistä elämää, kunnes n. 1 vko sitten heräsin yöllä hirveään rytinään ja melskeeseen, valitettavasti kanit rupesivat ottaa mittaa toisistaan, tai ainakin siltä se kuulosti. Erotin kanit heti ja nyt ne elelevät omissa häkeissään ja jaloittelevat vuorotellen, harmi.. Yritän kyllä vielä valvovan silmän alla, jos pystyisivät olemaan vapaana samaan aikaan..

  VastaaPoista
 24. Minulla on kaksi leikkaamatonta uros marsua, joista toinen oli ensin 2vuotta yksin ennenkuin haimme sille kaverin. Aluksi ei pidetty tietenkää samassa häkissä vaan pikku hiljaa alettiin tutustuttamaan toisiinsa. Eivät ole tapelleet kertaakaan ja tällä hetkellä ovat kuin paita ja peppu :) Luonteesta se on lähinnä kiinni. Ei sukupuolesta. Varmasti sparta ja muut tulevat keskenään toimeen tulevaisuudessa kun nytkin näyttää sujuvan niin hyvin :-)

  VastaaPoista
 25. Itselläni on 5,5v uros kääpiöluppa sekä 3,5v naaras kääpiöluppa, joten omaa kokemusta kahdesta uroskanista ei ole.

  Uroskanini kasvattajalta olen kuullut, kuinka omistamani uroskanin veli oli päässyt loikkaamaan todella korkean häkinseinämän yli sille puolelle, jossa oli uroskani (sattui olemaan näiden veljesten isukki). Kani oli raadellut tämän isäkanin todella pahaan kuntoon, että lopetus tuli tässä tapauksessa ainoana vaihtoehtona kyseeseen.

  Tämä 'isäkani' oli jo aiemmin joutunut toisen uroksen kohteeksi, jolloin isku kodistui sinne arimpaan paikkaan. :/ Ehkä se on jotain miehuudesta käytävää taistelua, tiedä häntä.

  Itse en siis mistään hinnasta uskaltaisi kokeilla edes kahta urosta samaan tilaan, vaikka tässäkin tapauksessa molemmat olivar erillään olleessaan uroksille tyyppillisiä lupsakoita tapauksia.

  VastaaPoista
 26. Pari pv sitten saapui meille kohta 3v leijonaharjas uroksen kaveriksi 6kk kääpiöluppa uros. Uteliaana aina haistelevat häkkien kaltereiden välistä toisiaan, ja aina kun toinen on vapaana ja toinen häkissä niin nuuskiminen jatkuu ja vapaana meneminen meinaa unohtua.
  Urokset tutustuivat huoneessa jossa kumpikaan ei ole ollut aiemmin. Paritteluksihan se meni, en vaan tiedä tuleeko alistamisjärjestyksestä mitään, kun vuoroin antavat toinen toisilleen periksi.
  Kun parittelultaan ehtivät niin molemmat vierailevat toisten häkeissä ongelmitta.
  Pääsyy miksi toisen kanin hankin oli se, että saisin leijonaharjastani rohkaistua. Oli niin ujo, säikky, nirso ja laiska.
  Nykyään syö tuoreitakin ruokia kun näkee toisenkin syövän, liikkuu enemmän uteliaisuuttaan eikä esimerkiksi pelkää enää imuria, ja kaikki tämä on tapahtunut alle viikossa. :)

  VastaaPoista
 27. Meillä kolme naarasta ja yksi leikattu uros. Akat tappelee keskenään, aina! Mutta tämä symppis uros tulee toimeen kaikkien kanssa (luukunottamatta meidän vanhinta naarasta joka kuvittelee olevansa kuningatar). Uros ei haasta riitaa, jos hän ei jostakin kanista pidä, hän lähtee muualle ja kääntää selkänsä. Äitilläni on kolme naarasta ja nekin tappelevat keskenään, mutta tulevat meidän uroksen kanssa toimeen toisin kuin naaraiden. Vielä joskus tulevaisuudessa aion hankkia uroskaneja ja totuttaa heitä toisiinsa.

  VastaaPoista
 28. minulla on kaks pupua naaras 4v ja leikattu uros 5 vuotta.. meille on tulossa 2kk uros taloon . uskaltaako heitä laskea samaan huoneeseen vapaaksi???

  VastaaPoista
 29. Meillä on kaksi uroskaniveljestä ja hyvin on mennyt. Ihmettelen tätä jyrkkyyttä uroskanien suhteen. Hyvin harva näyttää edes kokeilleen.

  VastaaPoista