7.2.2015

Selvästi ulkoilublogi

Mä selvästi laitan tänne blogiin nykyään vaan lenkkeilyjuttuja ja -kuvia :-D No minkäs sille itselleen mahtaa ja kannattaahan sellaisista asioista kirjoittaa mitkä kiinnostavat itseä eniten.

Käytiin eilen mun serkkuni kanssa Helsingin keskuspuistossa käppäilemässä. En olekaan käynyt siellä kovin montaa kertaa elämäni aikana, mikä on oikeasti aika outoa :D Törmättiin suloisiin hepoihin ja Spock näki myös ensimmäistä kertaa kavioeläimen livenä! Vähän jännitti ja se tyytyikin katselemaan jättiläisiä vähän kauempaa. Hevosen kakka kylläkin maistui pojalle...

Dallailtiin metsässä pari tuntia ja sitten matkasin kotiin päin. Spock pelkää vielä aika paljon julkisia ja bussimatkan jälkeen se aina oksentaa. Tämä voi johtua vielä sen nuoruudesta, koska koiralla kehittyy tasapainoelin tiettyyn ikään asti ja Spockilla taitaa olla vielä kehitys kesken.

Collieilla tavataan valitettavan paljon arkuutta tai ainakin olen lukenut niin lukuisilta nettipalstoilta. Spock ei onneksi pelkää ihmisiä ollenkaan ja vain tosi rajuja koiria se välttelee. Kovia paukahduksia ja outoja isoja juttuja se kyllä pelkää ja yritetään koko ajan totuttaa sitä uusiin asioihin. Onneksi Spock ei ole ollenkaan agressiivinen ja se on meidän iloksi myös todella utelias. Arkuus voi ilmetä myös vanhempana agressiivisuutena ja nyt me teemme kaikkemme, jotta tällaista asiaa ei kohdata koskaan :-)

Onkos muilla collieiden omistajilla samanlaisia kokemuksia?

30 kommenttia:

 1. Ootko ajatellut koskaan palata hevosen selkään? Kun etkös joskus kertonut että teillä oli ihan omakin hevonen joskus :) Ois kiva kuulla niiltä ajoilta lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli meillä hevonen, mutta se harmikseni kuoli :-( Mua ei tällä hetkellä kiinnosta ratsastus, vaikka hevosten kanssa oleminen on ihanaa ja rentouttavaa! En oo ratsastanut Howien kuoleman jälkeen ja siitäkin on vierähtänyt jo useampi vuosi. Ehkä vielä joskus, who knows :)

   Poista
 2. Meidän perheessä on collie, joka on 2-vuotias. Pentuna koiruli oli vähän arka ja säikkyi isompia koiria, mutta ei kyllä pahoinvoinut julkisissa. Mutta nyt ajan myötä se on tottunut toisiin koiriin ja paukahduksiin :D Kyllä Spock vielä tottuu kaikkeen uuteen ;-) hyvä että Spock ei ole agressiivinen. Ja mua ei kyllä ollenkaan haittaa kun luonto- ja lenkkiaiheisia postauksia on paljon sillä mä rakastan niitä<3 ;) tän postauksen kuvat on niin söpöjä ja ihanii (:

  VastaaPoista
 3. meiltä löytyy husky-colliesekoitus ja arkahan se on...ihmisiä tai koiria ei kuitenkaan onneksi pelkää, mutta raketit, huuto ja kylpyhuone on juttuja jotka sitä pelottaa kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Spock on kasvanut taas :o mut tosi kiva teksti, tykkäsin ! :)

  VastaaPoista
 5. Meidän nahkacollie on kyllä tosi ihmisrakas ja tykkää muista koirista :)
  Meillä vaan koiruli pissii helposti alleen, esim. kun näkee uuden ihmisen tai käsketään.
  Meidän colliella tapana oksentaa ja kuolata autossa, mikä on ikävä juttu!

  VastaaPoista
 6. :D Meillä jo edesmennyt kissa söi ratsastuskentältämme ulosteita :D

  VastaaPoista
 7. Joo mun kaverilla on Shetlannin lammaskoira, eli se collie pienen kokoisena. Tää koira on arka uusille ihmisille ja pelkää eniten tummaan pukeutuneita ihmisiä. Se harvoin antaa ohikulkijoiden muutenkaan silittää, se vain pienesti vuhkuu ja menee jalkojen taakse piiloon. Muita koiria se ei sen sijaan pelkää, mutta nätisti se osaa mennä niiden ohi. (: ihana Spock!

  VastaaPoista
 8. Just kiva ku otat ulkoo paljon kuvia tänne blogiin! Mäkin kyllä haluaisin ihan hirveesti meille koiran, mut tuskinpa me hankitaa..
  Mut spock on tosi söpö ~(^з^)-♡

  VastaaPoista
 9. Minulla ei ole collieta... Mutta meillä on kotona Westie. Se on ihana! Ö.ö Meillä ehkä oli joskus collie.... Kuka tietää! Oon sun suuri fani. I love you Soikkuu! Voitko pliis vastata se olis suuri kunnia. Voitko myös tehdä uusia videoita? Toivon,että et koskaan lopeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano koiralle terkkuja :) Joo mä teen videoita tässä joku päivä kunhan saan inspiksen :D

   Poista
 10. Mun melkein 10kk isovillakoira oksentaa aina autossa, jos matka kestää kauemmin kuin 20 minuuttia. Bussissa kulkeminen sen sijaan onnistuu hyvin, eikä aiheuta meillä pahoinvointia (:

  www.villiksenmatkassa.blogspot.com

  VastaaPoista
 11. Kiva postaus! Spock on onnekas kun se on teidän koiranne :)

  VastaaPoista
 12. On Spock jo iso! lopetin joksikin aikaa tämän blogin seurailun niin onpa se kasvanut:D.

  VastaaPoista
 13. Kiva postaus:) tykkään sun blogista! Ei haittaa vaikka on paljon ulkoilu-juttuja! Sehän vaan kertoo siitä, että se on iso osa sun elämää:) jos saa toivoa, voisitko tehdä sellaista postausta, missä olis vaikka 10 lempi tavaraa tällä hetkellä! Esim. joku hyvä meikkituote, tai vaikka joku kiva muki yms xd

  VastaaPoista
 14. Näin ei-koiranomistajana mutta hyvin paljon koirista pitävänä ihmisenä oon miettinyt koirien pantoja ja valjaita. Eikö pannat kurista koiran kaulaa? Tuntuu että jos mulla olisi koira niin sillä ainakin olisi valjaat. Mikä on sinun pantavalinnan takana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valjaat on paremmat tietyille roduille ja varsinkin vetäville koirille. Spock kävelee nätisti hihnassa ja joskus saattaa vetää, mutta ei koskaan niin, että kuristuisi. Luulen, että koirilla on erilainen kaula kuin ihmisellä ja se kestää vetoa enemmän.

   Poista
 15. Täällä on nyt 8viikkoinen nahka poika ja tuntuu että se on tosi arka kaikkea uutta kohtaan. Myös autossa huudetaan ja sitten oksennetaan. Toivottavasti rohkeus kasvaisi iän ja uusiin paikkoihin totuttelun myötä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti kasvaa jos jaksaa olla kärsivällinen :) Tärkeintä on vaan pysyä itse rentona ja unohtaa hermoilu hankalassa tilanteessa! Meillä Spock oli paljon arempi ihan pentuna, mutta nyt yli 6 kk iässä se on muuttunut hurjasti.

   Poista
 16. Voi olla että Spock potee matkapahoinvointia. Tärkeintä olisi ettei koiraa ruokittaisi ennen matkaa, on olemassa myös joitain matkapahoinvointi lääkkeitä koirille, joillekkin ne autaa ja joillekkin ei.
  Omistan itse koiran jonka kansssa on saatu tapella autossa matkapahoinvoinnin kanssa, ja se oksennus autossa ei tuoksu kovin hyvältä, varsinkaan kun tunnin matkalla sitä tulee 10min välein. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä pennuilla on matkapahoinvointia, koska niiden tasapainoelin ei ole vielä kovin kehittynyt. Ajan myötä se muuttuu jos on muuttuakseen :-)

   Poista
  2. Jep mutta meille se jäi pysyvästi ja koira kuitenkin täyttää pian 2-vuotta :)

   Poista
 17. Meillä ei oo collieta mutta venakko löytyy... vebakko oksenteli pentuna yleensä aina autossa tai autossa olon jälkeen.

  VastaaPoista
 18. otatko kuvia blogiisi sillä olympus pen kamerala

  VastaaPoista
 19. Meillä on ollut pitkäkarvainen collie kun olin pieni :) se oli ihana <3

  VastaaPoista
 20. Meillä on ollut collieita siitä lähtien kuin synnyin tällä hetkellä talossa on kolme. Oot oikeassa siinä, että colliet on arkoja tai ujoja. Ainakin mitä minä olen nähnyt niin ne on ainakin hieman varautuneita tuntemattomien seurassa.
  Meidän vanhin collie (soopeli) on kaikista ujoin ja se pelkää melkein kaikkea, isoisää, yleensäkin tuntemattomia ihmisiä, isoja ja innokkeita koiria, paukahduksia. Se oli todella todella arka, kun se muutti meille ja laski alleen jos isäni vähänkin komensi. Mutta nykyään on tottunut ihmisiin, eikä pelkää niin paljon. Miehet on kaikkein pelottavimpia jostain syystä.
  Meidän blue merle collie on myös ujo, mutta ei ihan niin pelokas kuin soppeli. Vähän on kyllä katsonut tuolta vanhemmalta koiralta mallia ja säikkyy uusia ihmisä. Paukahduksista ei ole moksiskaan. Ikää on nyt pari vuotta.
  Meidän tricolour collie, on alle vuoden ikäinen eikä matkapahoinvointia kyllä ole ollenkaan. Kiltisti nukkkuu aina autossa kun lähdetään. Nuorin koiruus on meidän perheessä kaikkein villein. Ei arastele uusia ihmisiä, mutta käyttäytyy hieman varautuneemmin tuntemattomien seurassa. Isot koirat vähän pelottaa, mutta se on pennuille ihan normaalia. Ei pelkää paukahduksia tai mitään.
  Itse olen huomannut, että just totuttamalla asioihin, koirat pikkuhiljaa oppii eikä pelkää niin paljon. Uteliaisuus on hyvä, sillä ainakin meidän koirien kohdalla uteliaisuus usein voittaa ja uskalletaan nopeasti käydä haistelemassa vieraita. Jos pelkää paukahduksia niin kannattaa laittaa esim. musiikkia soimaan tai telkkari päälle ukonilmalla ja uutena vuotena.

  VastaaPoista
 21. Moikka, vanha postaushan tämä on mutta ei kai se haittaa vastata. Itsellä siis tällä hetkellä 2x shelttiä ja pehkocolliepoika 11kk.
  Collie on omasta mielestäni suhteessa sheltteihin paljon ns. rohkeampi rotu yleisesti ottaen vaikka arkuutta esiintyykin, samoin olen saanut vaikutelman että sk. colliet pehkoja rohkeampia.
  Tietenkin yksilöitä jokainen, mutta colliepiireissä pyöriessä on tullut huomattua ero näiden kahden karvamuunnoksen välillä. Oma pehko ei nahkacollikoista välitä, sillä kaikki tavatut ovat olleet paljon villimpiä ja rajumpia leikeissään, mutta shelttien ja muiden pehkojen kanssa tulee toimeen. Kaikki ihmiset parasta tämän mielestä, ei tietoakaan pidättyväisyydestä ihmisten kanssa. Ihan 9vk asti kuljettu bussissa ja autossa niin ei ole oikein koskaan välittänyt ja uskaltaa itse kävellä bussiin vaikka alussa jännittikin. Alusta-arkuutta esiintyy lievästi mutta rohkaistua uskaltautuu yleensä eli ei kovin vakavaa sekään. Uusivuosi meni rennosti, pauketta ei tajunnut edes ja asutaan maalla jotenka metsästysaikana pauketta enemmänkin, vain shelttimummo meillä herkkä tälle. Toisaalta tuon collikan sukutaulussa suurin osa luonnetestattuja ja laukausvarmoja, jotenka perimä vaikuttaa myös arkuuteen aika vahvasti.
  Mahtavaa jos Spock on utelias, se auttaa paljon uusien asioiden kanssa ja asoiden välttely on parempi lähtökohta kuin suoranainen arkuus. Colliet ovat näin kärjistettynä yleensä mielummin väistäviä kuin hyökkääviä, tuntevat oman arvonsa, suht. pidättyväisiä ja tosiaan eivät voi ymmärtää jos niille korotetaan liikaa ääntä. Rodun tilanne oletettavasti parempaan päin kun täällä aletaan ottaa kasvatuksessa huomioon luonnetta yhä enemmän harrastustenkin lisääntyessä. Palveluskoiriinhan nämä Suomessa kuuluu ja tämän takia hermorakenne pitäisi olla kunnossa ja toimintakykyä riittää sen äänivarmuuden ohella.
  Collie on huippu rotu ja näistä on moneen, se on ainakin huomattu vaikka näitä välillä vähän väheksytäänkin :) Tsemppiä teille!

  VastaaPoista