12.10.2015

Kanihaavepäivitystä!

Mä olen saanut lukuisia sähköpostiviestejä edelliseen postaukseeni liittyen ja olen hyvin kiitollinen teille asiallisista viesteistä.

Olen koonnut ajatuksiani noiden viestien ja oman tiedonhankkimiseni jälkeen ja samalla innostunut entistä enemmän ottamaan kanien jalostamisesta selvää. Aion ainakin ottaa tatuoimisen käytäntöön jos jossain vaiheessa tulee mahdollisia poikueita. Aion myös miettiä väriyhdistelmiä jollain tasolla. Toisaalta tässä on se hassua, että mulla ei ole tarvetta löytää sallittuja ja täysin oikeanlaisia värejä, mutta tämä on yksi erittäin vahva motiivi monelle, miksi ylipäätään kaneja kasvatetaan.

Ymmärrän sen täysin, jotta poikueiden teettäminen ei olisi turhaa. En silti näe eroa eri kaniväreillä, ellei kyseessä ole terveysriski.

Eräässä viestissä mulle kerrottiin enemmän näyttelyistä ja innostuin ajatuksesta, että pyrkisin Joen kanssa ulkomuotoon, kunnes katsoin Joea tarkemmin. Ymmärsin, että vaikka sillä olisi kuinka pehmeä ja kiiltävä turkki, sekä mukava luonne, ei tuo tyttö tulisi pärjäämään kuviointinsa takia ulkomuotoon asti. Voihan sitä aina kokeilla, mutta en usko, että Joe on oikeanlainen viittakuvio, vaikka nätti onkin!

Voin nyt vaan jäädä nuolemaan näppejäni ja pyrkiä unohtamaan jalostussuunnitelmat tai sitten yrittää metsästää jostain täydellisen värisiä, runkoisia ja luontoisia yksilöitä ja koittaa niiden avulla saada tavoitteellisia poikasia, jotka pärjäävät mahdollisesti ulkomuodossa.

Mulla on tässä tilanteessa vielä enemmän todisteltavaa ja olen ns. suoran arvostelun kohteena, koska teen julkista työtä ja lähes kaikki mitä mun elämässä tapahtuu näkyy myös somessa. Näiden asioiden takia haluan tehdä asiat oikein ja yrittää parhaani.

Älkää ymmärtäkö tätä tekstiä väärin, olen siis erittäin kiitollinen vastauksista ja tämä blogiteksti kertoo vain sen, että olen oppinut jotain enemmän ja miettinyt asioita pidemmälle :)

Kiinnostaa kyllä silti tavoitteellinen jalostaminen, mutta mulla taitaa olla vielä todella pitkä matka siihen, että tiedän mikä on in kanimaailmassa ja mikä ei :D Ainakin siis värien suhteen.

Ps. En pysty laittamaan tähän mitään kuvaa, koska mun tämän hetkinen selain ei jotenkin tue bloggeria???

12 kommenttia:

 1. Mikäli olet kiinnostunut kanien värigenetiikasta, tässä hyvä teksti http://houdiniskanila.blogspot.fi/p/varigenetiikasta.html

  Kannattaa ottaa selvää millaisia poikasia mahdollisista yhdistelmistä tulisi. Sekä huomioida terveysriskit esim. megacolon.

  Jos aiot kasvattaa kaneja, ottaisin huomioon onko kanilla kuluvat kantapäät. Kantapäiden kuluminen on rakennevika. Sitä ei välttämättä tiedosteta tai siitä ei välitetä. Se on ikävä vaiva. Rexeillä on vähemmän karvaa, mutta niiden ei pitäisi kulua yhtään sen enempää kuin muillakaan.

  Oletko tulossa marraskuussa Lemmikkimessuille näyttelyihin tai vain kiertelemään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kyllä mä mietin, että tulisin. Haluaisin viedä Joen REK:iin, mutta se on rekisteröity Ruotsissa, niin voikohan sitä edes viedä?

   Meillä on Spartalla ja Indianalla molemmilla kulumaa tassunpohjissa, niin kuin myös Indianan emollakin oli. Joellakin on, mutta ei niin paljon kun pojilla. Kysyin asiasta viimeksi PET-näyttelyssä eräältä kasvattajalta ja hän vetosi juurikin lyhyeeseen karvaan ja aina sanotaan, että on tosi yleistä rexeillä. Onkohan sitten isolla osalla tämä rakennevika? En ole ainakaan itse toistaiseksi löytänyt keinoa päästä eroon paljasta tassunpohjista. Meillä ei auta kuivikkeen vaihtaminen puruun ja olki oli liian likainen vaihtoehto. Mennään siis mattolinjalla.

   Poista
  2. Oletko kokeillut fleeceä häkin pohjalle? Se on meillä auttanut!

   Poista
  3. En ole, mutta aion ehdottomasti kokeilla :)!

   Poista
  4. Tietääkseni fleecessä on aika paljon myrkkyjä...? Omalla ranskanlupallani on Ikean ovimatto, toimii 👍 tassunpohjista en kyllä osaa sanoa, miten ne ovimattoon reagoi

   Poista
  5. jos kani on rekisteröity jo ruotsissa, niin sitä ei tarvitse rakata enään suomessa

   Poista
  6. Tajusin, että Joea ei ole rekisteröity Ruotsissa. Sillä on yhdessä korvassa tunnistetatuointi ja toisessa jotain epämääräistä, joten uskon, että siihen toiseen korvaan on ensiksi yritetty tatuoida epäonnistuneesti tms.

   Poista
 2. Tuo edellinen viesti tuli ilmeisesti anonyyminä, mutta sama tyyppi olen!

  En ole täysin varma voitko rekata Joen Suomessakin. Sanoisin, että et voi, mutta asia kannattaa varmistaa. Ulkomuotonäyttelyyn voit viedä, jos väri on oikea. Voi olla, että vaikka kuvio nyt ei olisi niin justiinsa, kanin voi viedä ulkomuotoon. En ole niin perillä millainen on hyvin kuvioitunut viitta, joten kannattaa kysyä joltain. Periaattessa uml on vähän "turha" ei-kasvattajille, mutta itse olen menossa silti. Kasvattajathan esimerkiksi rekisteröimällä kaneja saa jälkikasvulle polveutumispisteitä.

  Mulla on seitsemän kania ja jokaisella on kulumaa. Joillakin vähän enemmän kuin toisilla. En osaa oikein sanoa, kuinka yleistä tämä on. Uskallan silti väittää, että melko monella.

  Reilu määrä puruja taitaa olla paras vaihtoehto, mutta jos se ei onnistu, kokeilisin toista mattoa. Karkea matto kuluttaa tassuja. Koita kylpyhuoneen mattoa? Tai olisikohan fleece hyvä? Jotain pehmeämpää kangasta kokeilisin.
  Liikkumalla voi ehkäistä kulumia. Paikallaan kököttävälle kanille voi tulla kantapäihin kohdistuvasta painosta kulumaa.
  Kannattaa myös harjata tassuja silloin tällöin, ettei mikään roska tms aiheuta jo kuluneeseen tassuun tassunpohjantulehdusta. Vessalaatikko on syytä siivota usein.

  En ole päässyt eroon kulumista, mutta oon nyt keskittynyt niiden hoitamiseen, ettei ne tulehdu. Eräs kaniharrastaja on saanut kantapäät hoitoon eläinlääkärin ohjeella. Ensin kantapää putsataan laimennetulla betadinella ja sitten kantapäähän laitetaan korvatippoja. Hän käyttää ainakin jotain koirien korvatippoja. Hoito toistetaan 1-2 kuussa 4-7 päivän jaksoissa. Kantapäät on sitten ok ja karvakin alkaa kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä ottaa selvää. Mä haluaisin nimenomaan vähän kokemusta pienirexistä lisää ja olisi kiva kuulla mitä tuomrit ovat mieltä Joesta.

   Puru on mustakin paras vaihtoehto, mutta se on liian pölyävää ja ainakin Sparta vihaa sitä, kököttää nurkassa jos laitan pohjalle purua :D Pitää kokeilla fleeceä, koska kylpyhuoneen matto taitaa olla usein aika karvaista laatua ja kanit innostuu syömään kaikkea sellaista.

   Meilläkään ei oo onneksi vielä tulehtuneet jalkapohjat, vaikka Spartalla ne on joskus ikävässä kunnossa. Kiitos eläinlääkäri-vinkistä! Kokeilen jos pehmeämpi alusta ei auta.

   Poista
 3. Toinen mikä tuli mieleen on kostean tilan matto.

  VastaaPoista
 4. Hei Sonja! Mulla on ollut aina pienestä taaperosta pitäen halu omistaa ikioma lemmikki. Juuri esimerkiksi kani. Tällä hetkellä olen 12 ja omasta mielestä valmis huolehtimaan kanista mutta mun isä on sanonut jo 3 vuoden ajan että en olisi valmis huolehtimaan lemmikistä. :( Oon opiskellut lähes kaiken kaneista ja esitellyt sitä tietoa kaikille mutta en silti saisi kania;( Pyrin kuitenkin synttäri/joululahjaksi sitä kania kun on synttärit joulukuussa:) Jännittää paljon!! Muuten Sonja sää oot mun inspiraatio kaikkeen! <3

  VastaaPoista
 5. Hei Sonja! Mulla on ollut aina pienestä taaperosta pitäen halu omistaa ikioma lemmikki. Juuri esimerkiksi kani. Tällä hetkellä olen 12 ja omasta mielestä valmis huolehtimaan kanista mutta mun isä on sanonut jo 3 vuoden ajan että en olisi valmis huolehtimaan lemmikistä. :( Oon opiskellut lähes kaiken kaneista ja esitellyt sitä tietoa kaikille mutta en silti saisi kania;( Pyrin kuitenkin synttäri/joululahjaksi sitä kania kun on synttärit joulukuussa:) Jännittää paljon!! Muuten Sonja sää oot mun inspiraatio kaikkeen! <3

  VastaaPoista