8.9.2014

Kaninpoikaset

Ei vitsi oon ollut laiska tän blogin kanssa! Mä oikeesti tästä lähtien yritän päivittää tätä useammin, tai ainakin viikoittain.

Mun aika tosiaan menee Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman parissa. Oon siellä tanssimassa Jurijs Trosenkon kanssa tällä kaudella. Ensimmäinen jakso tulee 14.9. Jännittävää!

Tän postauksen aihe on kuitenkin kaninpoikaset. Mä aion kertoa lyhyesti mun kokemusten perusteella mitä kaninpoikasten teettäminen vaatii. Toki lisää mun kokemuksista löytyy kun selailee mun blogia taaksepäin.

Mä hankin Spartan, eli mun ensimmäisen kanini noin kolme vuotta sitten. Ajattelin monesti hankkia sille kaveriksi tyttökanin, jolloin Spartan kastroiminen olisi välttämätöntä. En kuitenkaan koskaan halunnut leikkauttaa Spartaa, vaan päätin, että se jääköön ainoaksi kanikseni.

Viime kesänä kävi toisin. Otin yhteyttä Spartan kasvattajaan ja kysyin voisiko Spartan astuttaa jollain kasvattajan naaraskanilla. Tämä onnistui ilokseni ja Belmina (Hopeakuun Todennäköisyys) saapui mulle "lainakäyttöön".

Astutus sujui hyvin, mutta ei ihan ongelmitta. Belmina ei nimittäin hirveästi pitänyt Spartasta ja halusin kaiken menevän kanien ehdoilla. En pakottanut kaneja astutukseen vaan annoin kaiken mennä omalla painollaan. Muutama päivä meni kanien tutustuttamisessa ja sitten Belmina hyväksyi Spartan. Yksi onnistunut astuminen riitti.

Noin tasan kuukauden päästä Belmina synnytti 6 ihanaa ja tervettä kaninpoikasta. Yksi poikasista oli ilmeisesti syntynyt kuolleena, eli yhteensä 7 poikasta oli pesässä. Belmina oli ihanan huolehtiva ja kärsivällinen emo. Spartakin hyväksyi poikaset niiden ollessa vain muutamn viikon ikäisiä. Olin siis kastroinut Spartan ennen tutustuttamista poikasiin.

Tämä oli mun ensimmäinen kerta, kun olen teettänyt kaninpoikasia. Kaikki meni loistavasti ja viikon päästä 5 poikasta luovutetaan uusiin ja jännittäviin koteihin! Olen tutustunut parhaani mukaan tuleviin omistajiin ja olen yrittänyt löytää juuri poikasille ihanteelliset kotiolot.

Vaikka kaikki meni mulla tähän asti todella hyvin, niin se ei tarkoita, että aina asiat menevät hyvin kanipoikueissa. Jos emo on nuori ja kokematon, niin tulos voi olla epäonninen. Mun kokemuksieni mukaan myös kotiolot ja kanien sosiaalistaminen/tutustuttaminen toisiinsa vaikuttaa erittäin paljon asioiden kulkuun. Kanien kanssa on oltava ehdottoman kärsivällinen ja antaa asioiden edetä omalla vauhdillaan. En itse missään nimessä pakottaisi naarasta hyväksymään urosta tai laiminlöisi velvollisuuksiani "kasvattajana".

Mulle on iso koettelemus luopua viidestä valloittavasta poikasesta, mutta tiedän niiden menevän hyviin ja rakastaviin koteihin, joten olen onnellinen. Pidän itse yhden, Indianan, ja siitä tulee toivottavasti Spartan paras kaveri ja poika. Jos kanien yhteiselo ei toimi, niin mulla on niille omat häkit.

Mun on pakko sanoa, että tämä oli yksi uuvuttavimmista, erikoisimmista ja ihanimmista kokemuksista mitä olen kokenut tähän asti elämässäni. Lähdin kokeilemaan jotain uutta itselleni ja onnistuin siinä mielestäni paremmin kuin hyvin. Monet ihmiset ihmettelivät, että miksi haluan teettää kanillani poikasia. Monien kuulin epäilevän asiaa ja kauhistelevan elämää todella monen poikasen kanssa. Todistin ystävilleni ja sukulaisilleni, että tämä kaikki oli vaivan arvoista. Missään vaiheessa en katunut tekemääni! Mulla oli hyvä kasvattaja tukenani ja sain teettää rotukanillani puhdasrotuisia poikasia. Kyseessä ei ole mitään pentutehtailua ja kaikille löytyi hyvät kodit. Jos uusi omistaja ei voi pitää kania, niin mulle poikanen on aina tervetullut takaisin! Mieluummin mulle, kuin kodista seuraavaan.

En suosittele teettämään poikasia hetken mielijohteesta. Jos olet alaikäinen, niin kysy aina neuvoa ja ehdottomasti lupa vanhemmiltasi. Kasvattajilta saa myös hyviä neuvoja.

Älä koskaan teetä turhia poikueita. Ja muista kaikista tärkein asia: Jos et löydä poikasille koteja, niin vastuuntuntoisena kasvattajana sinulla on velvollisuus tarjota poikasille pysyvä ja lajille ihanteellinen koti.

Vastaan parhaani mukaan kysymyksiinne. Kiitos myös teille kaikille lukijoilleni, jotka olette olleet mun mukana tässä uudessa seikkailussa! Tukenne on kallisarvoista ja se on myös auttanut mua tässä upeassa kokemuksessa :) Olen iloinen, että olen saanut jakaa tämän pupuvauvamaailman teidän kanssanne.

Nyt voitte seurata rakkaan Indianan matkaa masusta 8,5 viikkoiseksi komistukseksi! Meidän piti aluksi pitää Indiana ja Dey Dey, mutta pitkän harkinnan päätteeksi päätimme pitää Spartan lisäksi vain yhden kanin.
kivat silmäpussit :D


44 kommenttia:

 1. :3 ♥ indiana on niin söpö ja upea kuviointi!

  VastaaPoista
 2. Toi Indiana on Kyl niin söpö!! <3

  VastaaPoista
 3. voi että, Indiana oli kylllä mun lemppari ihan alusta asti :3 oot ollut poikasille tosi hyvä kasvattaja, tai niin mä voin ainakin sanoa :) oon itekkin oppinut paljon juttuja kaneista sun blogia seuraillessa :D mut oikeesti näiden ihanien poikasten kasvua on ollut niin mielenkiintosta seurata! :3

  VastaaPoista
 4. Soikku et ikinä arvaa mikä on mun suurin toive! Nähdä sut ja halata sua♥ en päässy tubeconii :( haluaisin todella paljon nähdä sut! Kiva että pidätte Inianan! Se on eriyinen suosikkini, alusta alkaen! Se vain erottuu kaikista!
  ♥:Sofia

  VastaaPoista
 5. Edelliseen postaukseen sä kirjotit, että pidätte Indianan ja Dey Deyn, mutta tähän että pidätte vaan Indianan. Pidättekö siis molemmat vai vaan toisen :)?

  VastaaPoista
 6. Oi, että kun Indiana on niin ihana ♡ Mun on pakko kertoo. Heti kun poikaset syntyi arvasin ett valitset sen vaaleen eli Indianan ;)

  VastaaPoista
 7. Noi on niin söpöjä! Kiva että pääset ohjelmaan tanssii tähtien kanssa! Aijon takuuvarmana kattoo!

  VastaaPoista
 8. Kävitkö Soikku lukion? Ja jos saan kysyä niin mitä lukiota kävit (: olisi kiva tietää, koska aloitan ensi syksynä lukion..onko siellä vaikeaa tai saako helposti uusia ystäviä (olen hieman ujo mutta osaan olla sosiaalinenkin myös :D)

  VastaaPoista
 9. Indiana oli oma lempparini alusta asti ♥
  Toivottavasti poikaset saa kaikki hyvät elämät♥ :)

  VastaaPoista
 10. Voi ku ne on jo isoja!! :3 Lupaathan sitte tehä paljon videoo youtubeen ja pitkiä kirjotuksia blogiin? ;)

  VastaaPoista
 11. Aaawww♥♥ ihana indiana jajaja onnee kisaan;)

  VastaaPoista
 12. Oijjoijjoii:33♥♥

  VastaaPoista
 13. Tuleeko kaikki teidän kanit hyvin toimeen keskenään vai onko jotkut jotka "tappelee" keskenään?

  VastaaPoista
 14. Voi, miten toi Indy on niin nätti! <3 Kaikkea hyvää ja toivottavasti pupuilla menee hyvin, kun ne muuttavat uusiin koteihin :)

  VastaaPoista
 15. ui herranjestas ku on niiiiiiiin suloonen kani <3<3<3<33<3

  VastaaPoista
 16. Tosi kiva postaus (taas kerran)! Ja hyviä vinkkejä. On noi kyllä Super suloisia noi poikaset :)

  VastaaPoista
 17. Ihana postaus! Edelleen jaksan ihmetellä noiden poikasten kokoa, siis aivan jättejä tuon ikäisiksi:D

  VastaaPoista
 18. laitoin sulle sähköpostia, mutta ilmeisesti kaikki puput ovat saaneet jo hyvän kodin:')

  VastaaPoista
 19. Sulla on tosi ihana blogi ja katon sun videoita YouTubesta. :) Oot tosi hyvä vloggaamaan! Indiana on tosi söpö ja muutkin kanit on todella söpöjä! :3 :D

  VastaaPoista
 20. Ihanaihanaihana indiana!!❤❤

  VastaaPoista
 21. Aivan ihania pupuja ! oletko teettämässä lisää pentuja piakkoin? Onko puput olleet kilttejä?:)

  VastaaPoista
 22. Ihana Indina! :) Mite te ''teitte'' sille kuoleelle kanin poikaselle?

  VastaaPoista
 23. Millaisia poikueita on omasta näkökulmastasi niin sanotut "turhat" poikueet?

  VastaaPoista
 24. moii, kuule haluisin kysyy ku mun kani on keksiny sellasen jutun että nousee häkin niitä "kaltereita" tai niitä seiniä vasten, räpsyttelee kynsillä ja puree ja heiluttaa hampailla nii että koko häkki heiluu ja se ääni muistuttaa ku pyykkikone olis täynnä rautanauloja. ja haluaa sis ilmeisesti ulos kun tekee aina häkin luukun kohdalla mistä aina hyppää ulos :D niin mitrn saatas pois tästä tavasta? Muuten on tosi kiltti pupu ja rauhallinen. Aloittaa tekemään yleensä yöllä ja aamulla (kuinka ihanaa :) ) ja silloin kun käyn jossain ja joudun laittamaan pupun häkkiin. Saa juosta aina kun mahdollista ja ulkoileekin vielä useita tunteja päivässä jos keli vaan on sopiva, mutta on kyllä niin kyllästynyt kotihäkkiinsä yhtäkkiä :D lähinnä naurattaa miten on saanu päähänsä tuollasta mutta parempi ois että lopettaisi. Oisko mitään neuvoja? :D

  VastaaPoista
 25. Onko dey dey menossa ylex:än juontajalle ku Se sano radiossa et sille on tulossa kani nimeltä dey dey?

  VastaaPoista
 26. Kuuntelin äsken radioo ja siel joku juontaja sano et sille on tulossa kaninpoikanen jonka nimi on vielä sen kasvattajalla Dey Dey. Eli puhuks se tosta sun Dey Deystä :D

  VastaaPoista
 27. Oiii ihania :3♥!
  Ja sanoit et saa ehdotella koira rotuja nii yks ehdotus olis kääpiösnautseri.
  Ainakaan meidän yksilö ei hauku hirveesti. En oo ihan varma tästä kani hommasta mut ainaki meidän koirat ku näki kaverin 2 kanii nii haisteli ja katteli ja lähti pois. Olis ainaki sopivan pieni ja soveltuu kerrostaloon. Energinen, oppivainen, sosiaalinen koirarotu joka jaksaa pitkätkin juoksulenkit ja rakastaa kaikenlaista touhuamista, saattaa olla myös jossain muodossa "jääräpäinen" ja jotkut yksilöt pitävät myös sylissä olemisesta. Mukava harrastus kaveri tai kotikoira, ite oon harrastanu oman käppänän kanssa, tokoa, agilityä ja kaikenlaista puuhastelua.

  VastaaPoista
 28. Sanoit siinä sun uusimmassa videossa että haluatte koiran. Meillä on sellanen ku lagotto romagnolo. Ei pitäs olla riistaviettiä kun se on suurilta osin jalostettu pois että ei haittaa kun lagotto ettii treffit. Turkkia ei tarvi hoitaa kun leikkaa takut pois ja joskus ajaa turkin melkeen kokonaan pois niin kasvaa hyvänä takasin :) meillä siis kohta 2 vuotias uros. Sillä on epätavallisen iso riistavietti (eli saattaa lähteä jonkun eläimen perään, mutta normaalisti niillä ei ole mitään riistaviettiä) kaipaa jonkin verran aktiviteettia mutta pitkät lenkit auttaa jo . Joskus voi vaikka tehdä pienen etsileikin, esim piilottaa herkkuja ympäri taloa niin koira etsii ne sitten. Saattaa haukkua jos joku esim soittaa ovikelloa yms. Mutta sekin on tietenkin koulutuksesta kiinni. Ja urokset saattaa olla jääräpäisempiä kuin nartut. Koira on keskikokoinen (n. 40-45 cm) korkea. Oppii nopeasti uusia temppuja ja asioita. Keksii myös joskus kaiken näköisiä hauskoja temppuja.

  VastaaPoista
 29. Mulla ei oo YouTube käyttäjää, joten päätin tulla tänne sit kommentoimaan liittyen noista koirista. Mun ehotus rodusta ois villakoira. Niistä ei lähde ollenkaan karvaa (mikä on hyvä, ainaki meillä kun ei tykätä kun karvaa olis joka paikassa). Ja niitähän on erikokoisia ihan pienistö toy villakoirista isoihin villakoiriin. Meillä on kääpiön ja keskikokosen villakoiran rajalla oleva puudeli. Ei oo mitää kummosempaa metsästysviettiä, hyvin tullu toimeen ainaki marsujen kanssa kun pennusta asti totutettu. Kannattaa tutustua rotuun!

  VastaaPoista
 30. Shetlanninlammaskoira ois aika kiva se on kivan pieni ja ei oo riista viettinen tai haukkuherkkä

  VastaaPoista
 31. Ihana toi Indiana, varsinkin ihan pikkusena oli! Itse harkitsen pienirex kanirotua, varmasti ihana rotu! (:

  VastaaPoista
 32. Moi, Mulla on nyt kani vauvoja, Niiden syntyminen tapahtui 17 Joulukuuta 2014, Ne on viellä pieniä mutta haluaisin vaan kysyä että millon silmät avautuisi, Olen kuullut että 10-12 Mutta sinä sen parhaiten tiuedät sonja :)

  VastaaPoista