21.12.2015

Kenellä on vastuu?

Teetin ensimmäistä kertaa kanilla poikueen vuonna 2014. Tänä vuonna halusin teettää uuden poikueen ehkä hieman fiksumpana ja kokeneempana. Mun kohdallani on käynyt hyvä tuuri, koska en ole juurikaan kohdannut vastoinkäymisiä poikasten kanssa. Ensimmäisessä poikueessa tosin yksi poikanen syntyi kuolleena, mutta olen käsittänyt, että tämä on kaneilla aika normaalia. Muut poikaset kasvoivat hyvin reippaiksi ja luonteikkaiksi yksilöiksi, jotka nyt elävät mainiota pienirexin elämää, ainakin mitä olen kuullut edellisiltä ostajilta :)

Tiedän, että aina asiat ei mene niin kuin on suunnitellut. Omalla kohdallani näin ei ole vielä käynyt jos puhutaan kanipoikueista, mutta tiedostan, että mitä vain voi käydä. Poikueiden teettäminen kaneilla jakaa todella paljon mielipiteitä. Ymmärrän sen täysin, olen todella eläinrakas ihminen ja mun mielestä parasta mitä lemmikille voi antaa on yhdessäolo ja aika.

Olen tehnyt todella positiivisia videoita kaneista, koska se on tyylini tehdä videoita. Olen kuitenkin kertonut myös kanien huonoja puolia, esimerkiksi sen, että me ei voida matkustella juuri koskaan, koska kaneille on vaikea löytää hyvää hoitajaa. Myös sen, että Indiana kakkailee ympäri asuntoa ja joudun siivoamaan päivittäin, ellen halua uida papanoissa :D Nämä kaikki liittyy kaniarkeen ja meillä tämä on ihan arkipäivää. Mainittakoon vielä ainaiset pissalammikot häkin ympärillä ja meidän sohvassa on iso kanien nakertama reikä :DD

Haluan kuitenkin kertoa sen, että vaikka teettäisin kuinka onnistuneita poikueita ja vaikka kanini olisivat kuinka syötävän suloisia, niin vastuu ei ole minulla jos joku katsojistani päättää esimerkiksi alaikäisenä teettää kanilleen poikueen saadessaan inspiraatiota minulta. Haluan kuitenkin antaa teille katsojilleni ja seuraajilleni vinkkejä kanien hoidossa, kertoa epäonnistumisiani ja huolenaiheitani, mutta pääasiassa mun julkaisutyylilläni on positiivinen painopiste.

Kirjoitin tämän tekstin siksi, koska mulle on tullut viestejä mm. siitä, että ei ole vastuullista puhua julkisesti vain ja ainoastaan hyviä asioita kaneista, koska joku lapsi voi luulla, että poikueiden teettäminen on helppoa ja vaivatonta kuin heinänteko ja ryhtyy sitten itse teettämään poikueita.

Olen sitä mieltä, että jokaisen on itse kyseenalaistettava julkaisuja, mielipiteitä ja asioita somessa ja jos ihminen on liian nuori tekemään sen, niin on turvauduttava vanhemman tai huoltajan apuun ja päättelykykyyn.

Vinkkejä: teetä poikueita täysi-ikäisenä, kun saat päättää itse omista asioistasi (tai vaihtoehtoisesti alaikäisenä huoltajan luvan kanssa) ja jos päätät ryhtyä viralliseksi tai epäviralliseksi kasvattajaksi, niin tee se vastuullisesti. Etsi poikasille hyvät kodit ja ole kiinnostunut poikasten tulevaisuudesta, ettei ne joudu kiertoon. Rahaa kaneilla ei tienaa ja hyvien kotien etsiminen voi olla haasteellista.

Kerron vielä mokan, johon olen itse melkein syyllistynyt. Halusin teettää Joelle poikasia viittakuvioisen uroksen kanssa ja mulle kerrottiin sähköpostiviestissä, että kahta viittakuvioista kania ei kannata yhdistää, koska poikasilla on suurempi riski sairastua megacolon -suolistosairauteen. En tiennyt tätä, vaikka tiesin, että perhoskuvioisilla kaneilla saattaa olla suurempi todennäköisyys sairastua kyseiseen suolistosairauteen. Tässä asiassa pelastava enkeli oli sosiaalisen median voima! Mulla on hyvä tilanne, koska saan yhteyden niin moneen ihmiseen ympäri Suomea, mutta toisaalta negatiivista siinä on se, että saan myös todella paljon arvosteluja (asiallisia ja asiattomia) ja jopa vihaviestejä joita muut kasvattajat eivät välttämättä saa ikinä (vaikka en siis virallinen kasvattaja olekaan). Noh, voin syyttää vain tästä itseäni, mutta olen kiitollinen teidän kaikkien (asiallisista) kritiikeistä ja viesteistä!

Ihanaa joulunodotusta teille kaikille!

Tällä viikolla on siis tarkoitus julkaista poikasten nimet videomuodossa!

PS. Vinkkejä saa antaa tatuointipihdeistä. Kannattaako mun ostaa omat vai lainaakohan joku kasvattaja? En ole tatuoinut ennen kaneja :)

10 kommenttia:

 1. Voit käydä jonkun kasvattajan luona, silleen et se tatuoi sun kanit :) Se yleensä maksaa sen 2e / korva

  VastaaPoista
 2. Hei, en tiedä oikeastaan mitään kaneista mutta tatuoidaanko niitä niinkui koiria ennen? Ja voiko sen tehdä kuka vaan? Vai onko joku eri juttu? Kun koirilta tuskin muuten vaan siirryttiin siruun.. :)

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän sua ei se vastuu sulla oo!

  VastaaPoista
 4. Voisit suurentaa tekstin kokoa! Joutuu vähän siristämään, että näkee :D

  VastaaPoista
 5. Hei, olet varmaan saanut jo paljon hyviä vastauksia ja facebookissa, jossa näin kysymyksesi, ;) mutta kerronoa nyt täällä. Itse suosittelen menemään kasvattajan luo tatuoitavaksi, kasvattaja sen yleensä jopa tekee itse puolestasi varmemmalla kokemuksella mitä sinulla ei vielä ole. :) Enkä tiiä lainaako ketään niitä suoraan kellekkään. Pihtejä ei tarvitse heti olla ostamassa, voit tunnustella miltä se kanin kasvattaminen alkaa maistumaan ja hankkia sitten pihdit, jos alat säännöllisesti kasvattamaan. Ei niillä ole kiire ^^

  VastaaPoista
 6. Asiallinen postaus ja samalla kannalla olen kanssasi. Kannattaa kysyä noista tatuointipihdeistä joltakin toiselta kasvattajalta, ovat kai melko kalliita jos ostaa omaksi. Hyvää joulua sinne :)!

  VastaaPoista
 7. Tää oli tosi kiva ja positiivinen postaus. Kun sun blogia lukee ja videoita kattoo niin minä en ainakaan voi olla muuta mieltä kuin, että pidät eläimistä TODELLA hyvää huolta. Jos mulla ei joskus oo niin kamalasti innostusta sillä hetkellä hoitaa omaa kania, niin kun sun blogia lukee ja videoita kattoo niin tulee heti semmonen olo, että nyt pitämään kanille seuraa! :D ♥
  Hyvää joulua sullekkin!

  http://melkeenkuinpaivakirja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. Moi sonja! Tää asia ei kyllä liity ihaniin kaneihis, mutta saako sulle lähettää postia? Ja jos voi niin mihin osoitteeseen? :)

  VastaaPoista
 9. Mulla ois muutama kysymys liittyen kaneihin :) mitä kanirotua suosittelet ensimmäiseksi kaniksi ja mitä kanilla tarvii olla kun kanin hankkii?

  VastaaPoista
 10. Mä kuolen sun eläimet on liian söpöjä!:(

  VastaaPoista